A világ legjobb brownie-ja (gluténmentesen is)

A világ legjobb brownie-ja (gluténmentesen is)

Gordon Ramsay legalább is ezt állítja róla, neki pedig hajlamos vagyok elhinni. Az eredeti receptet az ő oldalán találtam, mivel csak két ember részére készítettem el, ezért feleztem, illetve sima liszt helyett gluténmentest tettem bele. Ja, és ő kétféle cukrot használ (barnát is) én csak simán kristálycukrot.



Hozzávalók:

245 g étcsokoládé (tésztába olvasztáshoz)
200 g vaj
300 g cukor
4 tojás
2 tk vanília kivonat
115 g liszt (én gluténmentes Schar C-t tettem bele)
csipet só
100 g csokicseppek, vagy étcsokoládé apróra vágva (opcionális)

Ahogy írtam, én a fenti mennyiség felét készítettem el, tehát a fotókon ez a mennyiség látható. Azzal indítsunk, hogy kapcsoljuk be a sütőt 180 fokra és tegyünk egy tepsibe sütőpapírt. A tojásokat törjük fel és villával kicsit verjük fel, majd tegyük félre. Következő lépésben keressünk egy hőálló tálat, amit ráhelyezünk egy forróvizes edény tetejére úgy, hogy az alja ne érjen hozzá. Ebbe tegyük a kissé összetördelt csokit és a vajat, amiket szépen össze kell olvasztani. Célszerű habverővel kevergetni.



Ha felolvadt, vegyük le a tűzhelyről, adjuk hozzá a cukrot, a vaníliát és ha már tuti nem forró az egész, akkor mehet bele a tojás is. Ha túl forró, csokis rántotta lesz belőle, úgyhogy erre tényleg figyeljünk. Miután elkevertük, szitáljuk bele a lisztet és a sót és nagyon alaposan keverjük össze. 

Öntsük az egészet a tepsibe, simítsuk el és (ez az a) verzió) süssük kb 35–40 percig, amíg a szélek körül nem repednek, de a közepe még lágy (lehűléskor megszilárdul). Ha viszont csokidarabokat/cseppeket is szeretnék hozzáadni, akkor 20 perc sütés után vegyük ki a sütőből (ez a b) verzió) és egyenletesen szórjuk bele, majd tegyük vissza sülni addig, amíg el nem készül.  Itt jegyezném meg, hogy én elszúrtam ezt a részt, mert közben mást is csináltam, elment az idő, és mire beleszórtam volna, gyakorlatilag már elkészült a süti, így a tetején kentem szét a csokit, mint valami mázat 🙂 Hát, ez van, így is finom lett, csak, hát nem ez volt a terv. Nem baj, majd legközelebb. Akárhogy is, amikor a süti megsült, hagyjuk kihűlni a tepsiben. Extraként fagyi gombóccal is tálalhatjuk. 

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd figyelemmel a facebook oldalam is. Katt IDE!





2 thoughts on “A világ legjobb brownie-ja (gluténmentesen is)”

  • Szia! Azt szeretném kérdezni, hogy a leírt mennyiséghez mekkora tepsi méret ideális? Előre is köszönöm a választ!

    • Szia, bocs, csak most szólt valamiért a rendszer, hogy volt hozzászólás (nem kapkodta el…) Nem tudom, hogy még aktuális-e de picikébe sütöttem, 10*25-ös hosszúkásba. Persze lehet nagyobba is, csak akkor laposabb lesz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/istvansz/ceruzabab.hu/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/istvansz/ceruzabab.hu/wp-includes/functions.php on line 5464