Lehet húsos vagy húsmentes, és persze az egyéb hozzávalókat, fűszereket is bátran variálhatjuk. Én most éppen így készítettem, mert ehhez volt kedvem, de kb. minden alkalommal máshogy szoktam hangulatom, és a fellelhető hozzávalók szerint.
Hozzávalók:
1 db nagyobb lila hagyma
1 db nagyobb vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
1 db padlizsán
2 db paradicsom
1 db kaliforniai paprika
kb. 2 marék rizs
10-15 dkg feta sajt (pl. ez is kihagyható)
250 g körüli darált hús (pl. ez is kihagyható)
1 db tojás
só, bors, bazsalikom
olíva olaj
A vörös és a lila hagyma tetejét vágjuk le, és anélkül tegyük forró vízbe pár percre, hogy a belsejét könnyen ki tudjuk nyomni belőle. Csak az 1-2 külső rétege maradjon meg, azt fogjuk tölteni, a közepét viszont vágjuk apróra, vagy reszeljük le. A paprika tetejét vágjuk le, a magházat dobjuk ki belőle (de a tetejét hagyjuk meg). A paradicsomnak vágjuk le szintén a tetejét, a magját dobjuk ki, a húsából pedig kanalazzunk ki egy keveset és tegyük szintén a felvágott hagymához. A padlizsánt vágjuk hosszában ketté, és kaparjuk ki a belsejét, majd az is mehet a hagyma és a paradicsom “kaparék”mellé, amit mostantól már tölteléknek fogok hívni.
A fokhagymát reszeljük, vagy nyomjuk össze és adjuk a töltelékhez, akárcsak az összemorzsolt fetát, a rizst, a darált húst, a rizst, a feltört tojást, a sót, a borsot és a bazsalikomot (ha friss, vágjuk apróra). Jól keverjük össze az egészet és töltsük a zöldségekbe, amiket előtte megszórtunk egy kis sóval kívül-belül. A paradicsomra és a paprikára tegyük fel a “tetőt”, locsoljuk meg olíva olajjal és már mehet is az egész a sütőbe 180 fokra. Én az első fél órában letakarva sütöttem őket, aztán levettem és kb. újabb fél óra alatt sütöttem fedetlenül készre.
Ha tetszett a bejegyzés, kövesd figyelemmel a facebook oldalam is. Katt IDE!