Törökméz

Törökméz

Nem is gondoltam, hogy a törökmézet ennyire egyszerű elkészíteni. Azt pláne nem, hogy csak ilyen kevés összetevőkből áll, úgyhogy amikor rákerestem a neten a receptre, kifejezetten meglepődtem. Tudtátok, hogy angolul “honeycomb toffee”-nek, azaz méhkaptár karamellnek hívják?

Hozzávalók:

150 g cukor
40 g méz
6 g szódabikarbóna



Én elsőre csak fél adagot készítettem, biztos, ami biztos alapon. Fontos, hogy már az elején készítsünk elő egy sütőpapírral kibélelt hőálló – lehetőleg fém, az tuti bírja a magas hőt – edényt. Erre már élesben nem lesz idő, készen kell állnia.

Aztán egy viszonylag magas falú hőálló edénybe kell mérni a cukrot és a mézet, majd együtt karamellt főzni belőlük. Vigyázva, mert a karamell nagyon csúnya égési sérüléseket tud okozni (ezt ne adjuk ki a gyereknek semmiképpen, másban segítsen, de ebbe nem).

Amikor kellemesen barnul, akkor vegyük le a tűzhelyről és keverjük hozzá a már előre kimért szódabikarbónát. Erre fel fog habzani a kicsike, nagyjából háromszor akkora magasságra, mint maga a karamell mennyisége. Gyors kavargatás után már öntsük is bele a szépen előkészített formába és hagyjuk teljesen kihűlni evés előtt.

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd figyelemmel a facebook oldalam is. Katt IDE!





Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .