Almás bodza dzsem

Almás bodza dzsem

Több receptet láttam a neten, de végül arra jutottam, hogy “aztcsinálokamitakarokésahogyakarom” 🙂 Isteni finom lett, akárhogy is.

Hozzávalók: 

25-30 bodzavirág
2 db nagy citrom (vegyszermentes héjú)
500 g cukor
4 db kis-közepes alma
1 zacskó Dzsemfix 2:1
7 dl vízElőször is szedjünk egy köteg szép bodzát és jól nézzük át nagyon alaposan, hogy ne legyen rajta semmilyen rovar. Több helyen írják, hogy le kell mosni, de az elég nagy vétek lenne, mert a virágpor rajta kb. a lényeg, ami ilyenkor elvész. Ne mossátok le, de tényleg nézzétek át, és persze olyan helyen szedjétek, ahol nincs autóforgalom, meg szmog. 

Ha ez meg van, szeleteljük a jól megmosott – na, azt meg kell – citromot, majd tegyük a bodzával és a vízzel együtt pl. egy műanyag dobozba. Tegyük a hűtőbe 1 napra. Másnap kézzel nyomkodjuk ki a citromkarikákat, hogy jól kijöjjön a levük, majd szűrjük le.

Reszeljük bele a hámozott, almát (nyilván a magházát ne), vagy tegyük egy aprítóba, ahogy én, majd az egész mehet át egy főzőedénybe. Adjuk hozzá a cukrot és a dzsemfixet, majd állandó keverés mellett, nagy lángon forraljuk fel. Forrástól számítva 3 percig főzzük, majd adagoljuk az egészet valamilyen módon fertőtlenített üvegekbe és jól zárjuk le (őrült hígnak fog tűnni, de ahogy hűl, úgy sűrűsödik). Állítsuk fejjel lefelé az üvegeket 5 percre, majd fordítsuk vissza és már el is tehetjük akár télire is. 

Ha esetleg kipróbálnátok a karamellás bodzaszörpöt vagy a bodzás muffint, nézzetek rá azokra a receptre is. Ha pedig tetszett a bejegyzés, kövesd figyelemmel a facebook oldalam is. Katt IDE!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/istvansz/ceruzabab.hu/wp-includes/functions.php on line 5420

Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/istvansz/ceruzabab.hu/wp-includes/functions.php on line 5420