Sopszka (shopska) saláta

Sopszka (shopska) saláta

Ez a jó kis balkáni saláta köretként vagy akár önmagában is megállja a helyét, ha valami könnyű, kellemes, fűszeres zöldre vágyunk. Én szoktam vágyni ilyesmire, nem tudom ti, hogy vagytok vele.

Hozzávalók:

3 db paradicsom
1 db kisebb uborka
1 db hagyma
2 db paprika
150 g juh vagy kecskesajt (feta vagy krém fehér is lehet)
1 teáskanál borecet
1 teáskanál olíva olaj
egy kis csokor petrezselyem



A zöldségeket mossuk meg, és vágjuk darabokra. Keverjük össze a sót, az ecetet, az olajat az összevágott petrezselyemmel, majd öntsük vele jól nyakon a zöldségeket. Tegyük hűtőbe legalább 1-2 órára, majd tálalás előtt reszeljük/morzsoljuk rá a sajtot. 

A sopszkának amúgy számos változata létezik, van, ahol dobálnak bele olajbogyót (nálunk éppen elfogyott, de időnként én is rakok bele), de szokták készíteni más típusú paprikával (kaliforniai, kápia stb.), sőt, sült paprikával is. Borecet helyett mehet a sima is akár, petrezselyem helyett/mellett pedig pl. metélőhagyma, menta, koriander is.  





Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..