Minden évben készítek bodzaszörpöt mivel a kedves családom nagy rajongója. Sokféle recept kering a neten, én is az egyik ilyet használom. Megjelölném a szerzőt is, de akinél én találtam, ő is átvette valakitől, csak nem emlékszik rá, hogy kitől, ezért én sem tudom kiírni a forrást. Ebben a változatban karamell is van, illetve nátrium benzonát, azaz tartósítószer, hogy a szörp akár hónapok múlva is fogyasztható legyen.

Hozzávalók:

  • 20-30 db bodzavirág
  • 4 kg kristálycukor
  • 6 l víz
  • 5 db citrom
  • 10 dkg citromsav
  • 1 tk nátrium benzoát




Először keresek egy jó nagy lábast és beletöltök 5 liter vizet és 3,5 kg cukrot és elkezdem forralni. Amíg teszi a dolgát, addig egy kisebb lábasba öntöm a maradék fél kg cukrot és közepes hőfokon karamellt készítek belőle. Vigyázni kell, hogy szép, határozott barna színe legyen, hogy jó erős aromájú legyen, de meg ne égjen. Kevergessük óvatosan, a forró cukor csúnya égési sérüléseket tud okozni. Ha elég barna, öntsük fel 1 liter vízzel, de ezt is ésszel, lassan, kellő távolságból, nehogy kifröcsköljön. Forraljuk fel mindkét lábas tartalmát, majd öntsük össze és együtt is forrjon fel.

Ha a szirup kihűlt, adjuk hozzá az összes többi hozzávalót, takarjuk le, majd érleljük 3-5 napig, időnként jól átkeverve. A legjobb, ha mindez hűvös helyen történik, a kánikula nem szokott neki használni, sőt. Amikor eljött a pillanat, szűrjük le és kifőzött (vagy máshogy sterilizált) üvegekbe öntve tárolhatjuk.


http://www.ceruzabab.hu/wp-content/uploads/2018/05/bodzaszörp-1024x796.jpghttp://www.ceruzabab.hu/wp-content/uploads/2018/05/bodzaszörp-250x250.jpgAntal Viktóriaelőétel, leves, salátabodza,szorpMinden évben készítek bodzaszörpöt mivel a kedves családom nagy rajongója. Sokféle recept kering a neten, én is az egyik ilyet használom. Megjelölném a szerzőt is, de akinél én találtam, ő is átvette valakitől, csak nem emlékszik rá, hogy kitől, ezért én sem tudom kiírni a forrást. Ebben a változatban...Gasztronómia, életmód és ami még belefér