Bodzaszörp

Bodzaszörp

Minden évben készítek bodzaszörpöt mivel a kedves családom nagy rajongója. Sokféle recept kering a neten, én is az egyik ilyet használom. Megjelölném a szerzőt is, de akinél én találtam, ő is átvette valakitől, csak nem emlékszik rá, hogy kitől, ezért én sem tudom kiírni a forrást. Ebben a változatban karamell is van, illetve nátrium benzonát, azaz tartósítószer, hogy a szörp akár hónapok múlva is fogyasztható legyen.

Hozzávalók:

  • 20-30 db bodzavirág
  • 4 kg kristálycukor
  • 6 l víz
  • 5 db citrom
  • 10 dkg citromsav
  • 1 tk nátrium benzoát (UPDATE: lehet, hogy hűvös helyen tárolva ez nem is kell bele, de nálunk a lakótelepi meleg helyiségekben nem árt – volt, hogy nélküle nem ált el télig, így viszont gond nélkül)
Először keresünk egy jó nagy lábast és beletöltünk 5 liter vizet és 3,5 kg cukrot és elkezdjük forralni. Amíg teszi a dolgát, addig egy kisebb lábasba öntjük a maradék fél kg cukrot és közepes hőfokon karamellt készítünk belőle. Vigyázni kell, hogy szép, határozott barna színe legyen, hogy jó erős aromájú legyen, de meg ne égjen. Kevergessük óvatosan, a forró cukor csúnya égési sérüléseket tud okozni. Kell az nekünk? Nem. Ha elég barna, öntsük fel 1 liter vízzel, de azt is ésszel, lassan, kellő távolságból, nehogy kifröcsköljön, mert készüljünk fel rá, veszettül fognak háborogni az elemek. Forraljuk fel mindkét lábas tartalmát, majd öntsük össze és együtt is forrjon fel.

Ha a szirup (most már büszkén hívhatjuk így) kihűlt, adjuk hozzá az összes többi hozzávalót, takarjuk le, majd érleljük 3-5 napig, időnként jól átkeverve. A legjobb, ha mindez hűvös helyen történik, a kánikula nem szokott neki használni, sőt, de nekem még 23-25 fokon nem volt probléma (felette viszont már igen, tönkrement az egész és nem kicsit voltam dühös (főleg magamra, hogy nem gondoltam rá)). Amikor eljön a pillanat, szűrjük le és kifőzött (vagy máshogy sterilizált) üvegekbe öntve tárolhatjuk.

Ha esetleg kipróbálnátok az almás bodza dzsemet vagy a bodzás muffint, nézzetek rá azokra a receptre is. Ha pedig tetszett a bejegyzés, kövesd figyelemmel a facebook oldalam is. Katt IDE!
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/istvansz/ceruzabab.hu/wp-includes/functions.php on line 5420

Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/istvansz/ceruzabab.hu/wp-includes/functions.php on line 5420