Nem süti, nem édes, viszont nagyon finom, egyszerre passzol a lekvárhoz és a sonkához is. Nem durván dió ízű, hanem csak kellemes, lágyan diós aromájú, és persze gluténmentes is.
Hozzávalók:
300 g Miklós’ Universal Mix gluténmentes lisztkeverék
50 g dió
1 ek tápióka keményítő (vagy +1 ek liszt)
1 ek útifűmaghéj (vagy +2 ek liszt)
20 g friss élesztő
1 ek olaj
1 kk cukor
2 tk só
300 ml langyos víz
Először is törjük durvára a diót. Hogy őszinte legyek én most leegyszerűsítettem a dolgot, egy vágódeszkán nekiestem egy húsklopfolóval. Feszültség levezetésnek sem utolsó. Ezt követően összekevertem a száraz hozzávalókkal és belemorzsoltam az élesztőt is, majd összedolgoztam a többi hozzávalóval is.
A kész tésztát hagytam állni kb. 15-20 percig, majd olajos kézzel zsemléket gyártottam belőlük és még bő fél óráig kelesztettem egy sütőpapírral bélelt tepsiben. Amikor szépen megemelkedtek a kis bucik, vékonyan átkentem őket olajjal, majd jutalmul azért, hogy ilyen szép ducik lettek – én bezzeg ugyanazért nem kapok semmilyen elismerést – betoltam őket a 180 fokos sütőbe addig, amíg pirosra nem sültek.