A mentes nyaralás nehezített pálya

A mentes nyaralás nehezített pálya

Hetedik éve már, hogy mentes nyaralást kell terveznem, ami lássuk be, nem egyszerű műfaj. Milyen furcsa is ez, az ember egyáltalán nem értékeli a végtelen variációk számát addig, amíg egy orvosi diagnózis hirtelen el nem veszi a lehetőségek javát. De legyünk optimisták, a helyzet évről évre javul, méghozzá nagyon is érezhetően.

Mi egy hideg, őszvégi napon tudtuk meg, hogy az életünk fenekestől felfordul a cöliákia (azaz lisztérzékenység) okán, így a nyaralásig volt bő fél évünk arra, hogy szokjuk a család megváltozott helyzetét. Mert ez így működik: ha közülünk csak egy valaki kényszerül diétára, ez attól kezdve mindenkit érint, különösen egy közös nyaralás során. Így van ez természetesen más mentes diétánál is, legyen szó éppen szójáról, laktózról, tojásról vagy másról, amit kerülnünk kell.Egyes pálya: utazás belföldre, önellátással

Akkor vagyunk a legegyszerűbb helyzetben, ha már korábban is az önellátásos szállásokat preferáltuk, ebben az esetben a helyzet majdnem egyszerű, hiszen saját magunk készítjük el az ételeinket. Ha belföldön nyaralunk és autóval megyünk, akkor telepakoljuk az járművet mentes alapanyagokkal és/vagy utánanézünk, -kérdezünk annak, hogy az adott település környékén hol tudjuk megvenni például a mindennapi kenyerünket. Valószínűleg a sarki boltban nem, de ezt már otthon is megszokhatta a többségünk.

Ha tömegközlekedéssel utazunk, akkor ez még inkább fontos, hiszen nekünk kell cipelni a cuccainkat az autó helyett, azaz képtelenség magunkkal vinni akár több hétre való élelmet. Nem ússzuk meg a helyben való vásárlást, így erre előre fel kell készülni és közösségi oldalakon, csoportokban, valamint minden elérhető fórumon érdeklődni a lehetőségeinkről.

Kettes pálya: utazás belföldre, ellátással

…avagy mindenki hazudik addig, amíg az ellenkezőjét be nem bizonyítja. Ez amúgy hozzám egyáltalán nem illő, pesszimista gondolkodás, de ezúttal van alapja. A tapasztalataim szerint ugyanis az ellátást biztosító szállásadók többsége hajlamos azonnal igent mondani a gluténmentes ételek elkészítésére még akkor is, ha igazából fogalma sincs arról, hogy mire vállalkozik. Sőt, már akkor is meggyőzően állítja, hogy menni fog, amikor még valójában egyáltalán nem tudja, hogy mi az a glutén. Az van a tejben, ugye? Ha annyi forintom lenne ahányszor a laktózzal keverték… (Akkor se lennék gazdag, de egy klassz nyári papucsot már vehetnék az árából, az biztos.)

Bele kell menni a részletekbe akár írásban, akár szóban, hogy kiderítsük, hogy az illető mennyire van valóban képben. Például érdeklődhetünk arról, hogy a konyhán belül mennyire tudják elkülöníteni az ételeket. Vagy arról, hogy milyen pékárukat, leveseket, gabonapelyheket, desszerteket, tésztaféléket tudnak biztosítani. Ebből a néhány kérdésből azonnal kiderül, hogy a szállásadónak mennyire van rutinja a mentes étkezés terén vagy egyáltalán van-e bármi fogalma arról, hogy mit jelent ez a fajta diéta. Nagyon sokan elvéreznek ezen a ponton, ezt tapasztalatból tudom, tehát fontos az, hogy mindig, minden esetben kérjünk részleteket és ne a helyszínen jöjjünk rá arra, hogy bajok lesznek, különösen akkor, ha a gyerekünk az érintett.

Hármas pálya: utazás külföldre, ellátás nélkül

Ez a pálya természetesen sokban hasonlít az egyeshez, viszont mivel külföldről van szó, az esetek többségében nagyobb utánajárást igényel kideríteni azt, hogy az adott országban milyen mentes élelmiszerek vannak, és hol lehet ezekhez hozzájutni. Ha beszélünk a nyelvükön, vagy mondjuk angolul, akkor persze kérdezősködni is lehet, viszont az is fontos, hogy megnézzük, hogy van leírva az adott ország nyelvén az, hogy „glutén”, illetve „gluténmentes” (vagy más mentes, amire nekünk szükségünk van). Sok esetben erre könnyen lehet következtetni is, de például a görög betűk sokszor nem mindenki számára egyértelműek.

Persze, ha autóval megyünk, itt is vihetünk magunkkal egy kis hazait, de ha már vonattal, hajóval, repülővel, akkor ismét nehéz egy komplett spájz tartalmát eljuttatni A-ból B-be. A nyomozást tehát nem ússzuk meg, nézzünk körül mindenféle közösségi oldalon, csoportokban, illetve akár a helyi nagyobb áruházak, élelmiszergyártók és forgalmazók oldalán is. Ha gyerekünk az érintett, akkor ne hagyjuk ki a jégkrémeket sem – kivéve, ha utálja őket – én már itthon rá szoktam keresni, hogy egy adott országban milyen mentes változatok elérhetőek.

Amennyiben időnként – vagy legalább egyszer – szeretnénk egy helyi étteremben vagy büfében is enni, szükségünk lesz vagy némi nyelvtudásra, vagy legalább egy gluténmentes éttermi kártyára. Ez egy olyan éttermi kártya, ami jelenleg 63 nyelven elérhető EZEN az oldalon.

Töltsük le, nyomtassuk ki – vagy akár a telefonunkon – mutassuk meg a pincérnek a saját nyelvén, aki ebből azonnal tudni fogja, hogy milyen ételre van szükségünk. Remek találmány, ezzel elkerülhetőek a félreértések is.

Sokat segíthet a Tripadvisor étterem mutatója is, amelynek segítségével már otthonról rákereshetünk arra, hogy mely éttermek rendelkeznek mentes opcióval.  Katt például ERRE és egyből megtudjátok, hogy milyen spliti éttermeket hoz ki a rendszer, hol vannak gluténmentes ételek. Asztali gépen nézve – telefonról talán más – baloldalon lehet kipipálni a gluténmentes (vagy pl. laktózmentes, vegán stb.) opciót, bal felül pedig beállíthatjuk a várost, ahova készülünk. Jó esetben az étteremre kattintva látogatói beszámolót is találunk, kifejezetten érdemes átfutni ezeket is.

Ha repülővel utazunk és van a gépen ellátás, jelezzük a mentes igényünket annál, akinél a jegyeket foglaltuk. Többnyire egyfajta mentes ételt készítenek, viszont ez aztán kb. mindentől mentes, ami csak létezik, se gltuént, se tej, se tojás, se cukor nincs benne, de tán még hosszan lehet folytatni a sort.

Négyes pálya: utazás külföldre, ellátással

Ha csak nincs őrült nagy szerencsénk, akkor ez az esetek legnagyobb számában komoly előkészítést igényelhet, viszont évről évre egyszerűbb. Amikor először, szervezetem a fiam cöliákiájának diagnosztizálása után ilyen utat, akkor konkrétan vért izzadtam mire megtaláltam a megfelelőt. Nem fogok kertelni: nehéz, sok héten, tán hónapon át tartó folyamat volt, mire megleltem azt a helyet, ahol bíztam benne, hogy valóban gluténmentes ételekkel várnak minket, és – nem mellesleg –maga a szálláshely is megfelelt az igényeinknek, illetve mindezt ki is tudtuk fizetni. Főleg ez utóbbival voltak problémáink, ugyanis helyet lehet találni, de átlagemberek számára is megfizetehetőt már kevésbé.

Arról ugyanis ne nagyon álmodjunk, hogy 1-2 csillagos – pláne csillag nélküli – hotelek félpanziós vagy all inclusive ellátás során vacakolnak ilyesmivel. Nem mondom, hogy teljesen kizárt, de én még 7 év alatt még nem találkoztam ilyennel. Sőt, 3 csillagost is nehéz előásni, ami jó lehet, de 4 csillagos hotelek egy része sem vállalja be a gluténmentes ellátást.

Ami nagyon sokat segít ismét, az a google, és sokszor megint csak a Tripadvisor oldal. Rákeresünk a helyre a google keresőben, pl. úgy, hogy „valamar padova hotel gluten” és máris találunk egy ilyen találatot a Tripadvisornak – most éppen – olasz változatában:

Ha rákattintunk, akkor bejön az oldal, ahol, ha legalulra tekerve, máris látunk egy véleményt Vacanza nevű felhasználótól, amit ha betolunk a fordítóba – már, ha nem tudunk olaszul – egyből megtudjuk, hogy a helyen jó minőségű ételek vannak, és a lisztérzékeny fia mindig kapott gluténmentes fogásokat, sőt még pizzát is.

Amennyiben a keresővel nem járunk sikerrel, marad az, hogy felvesszük a kapcsolatot a szálláshellyel. Ha nagyon nem beszélünk a nyelvünkön, vagy más világnyelven sem, akkor jobb, ha nem telefonon, hanem írásban. Elég, ha csak kicsit pötyögünk valamelyik szóba jöhető nyelven, a fordítóval segítségével együtt össze lehet valamit hozni. Nagyon egyszerű, tő mondatokat írjunk, akkor kisebb eséllyel írunk hülyeséget. Ne felejtsük el, hogy a recepción nem a Rigó utcai nyelvvizsga bizottság tagjai ülnek, úgyhogy bátran ejthetünk kisebb hibákat. Persze segítséget is kérhetünk olyan ismerősöktől is, akik nálunk “jobban érteni angol”.

Természetesen ellátásos utazásnál is jól jöhet például az, ha otthonról rákeresünk az adott országban fellelhető mentes jégkrémekre, vagy másra, ami minket érdekelhet. Pláne, ha csak ebédet és vacsorát kapunk, az ebédről pedig nekünk kell gondoskodunk. Lásd tehát a hármas pályánál leírtakat.

Foglalás utazási irodán keresztül

Amennyiben irodán keresztül foglalunk, szintén legyünk résen. Az utazásszervezők jó része szintén nincs képben, de többen kifejezetten közülük azt a látszatot keltik, hogy igen. Sok olyan szélsőséges válasszal találkozunk majd, ha belekérdezünk a dolgokba – bele kell kérdezni részletekbe, lásd kettes pálya! – hogy „a svédasztalon biztos talál majd magának valamit” vagy pont az ellenkezőjét, úgy, mint „ez esetben csak önellátásos utat tudok javasolni”. Egyiknek verziót se fogadjuk el.

Szerintem két út van: vagy ragaszkodjunk ahhoz, hogy az utazásszervező vegye fel a kapcsolatot a választott szállodával és beszéljen velük, vagy pedig mi magunk járjunk utána a dolognak (én erre szavazok). Felhívhatjuk, vagy írhatunk nekik, illetve rá is kereshetünk az interneten, például a fent leírt módon (lád négyes pálya).Pozitív változások

Ahogy írtam, az évek során sok minden változott. Például a neten található információk mennyisége. Míg 7 évvel ezelőtt alig-alig találtam olyan szálláshelyet, amiről volt információ a neten, idén már az a ritkább, amelyikről semmi sincs. Változás továbbá az is, hogy egyre több helyen foglalkoznak a mentes témával, így ahol 7 éve még azt sem tudták, hogy mi az a glutén, idén – vagy már néhány éve – maguk is gondoskodnak ilyen jellegű ellátásról.

Lehet szidni azokat, akik divatból diétáznak, de lássuk be közben azt is, hogy a dolog sok negatív hatása mellett – erről majd máskor írok – pozitív is van, méghozzá az, hogy rohamosan növekszik azoknak a száma, akik mentes diétát folytatnak. Ahogy megnőtt az igény, úgy nőtt meg azoknak a szállás- és vendéglátóhelyeknek is a száma, ahol gondoskodnak a különböző diétákról.

Kockázat

Ha étteremben eszünk, a mentes étkezés mindig kockázattal jár, ezt vegyünk tudomásul. Kevés olyan hely van, ahol biztosítani tudják a külön légtérben való főzést, ahol tökéletesen tisztában vannak az összes alapanyaggal és a „nyomokban tartalmaz” jelentéséről. Sokan nem foglalkoznak vele kellőképpen, vagy bár nagyon igyekeznek, nincs meg a megfelelő tudásuk, rutinjuk ahhoz, hogy pontosan betartsanak minden szabályt. Bárhol és bármikor lehet baki, ha étteremben eszünk, ezzel legyünk tisztában. Mindig, minden esetben informálódjunk a lehető legkörültekintőbben azokról a helyekről, amiket kinéztünk, ha pedig ennek ellenére sem érezzük elég biztonságosnak, válasszuk inkább az önellátásos nyaralást.

Mit vigyünk magunkkal nyaralni? – ezt olvastad már?

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd figyelemmel a facebook oldalam is. Katt IDE!
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/istvansz/ceruzabab.hu/wp-includes/functions.php on line 5420

Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/istvansz/ceruzabab.hu/wp-includes/functions.php on line 5420