Édes-savanyú csirke sok ananásszal

Édes-savanyú csirke sok ananásszal

Az Uncle Bens édes-savanyú szószoz hasonlót szerettem volna kreálni és tulajdonképpen ez sikerült is. Nem pont olyan – mert ebbe például nincs paprika vagy bambuszrügy – de íz hatásra nagyon is jól működött a dolog.



Hozzávalók:

0,5 kg csirke- vagy pulykamell (vagy filézett comb)
1 doboz konzerv ananász
1 közepes hagyma
1-2 gerezd fokhagyma
1 kisebb sárgarépa
120 g paradicsompüré
bors, só
méz vagy cukor



Először is némi olajon üvegesre, azaz áttetszően fényesre pároljuk a hagymát, majd adjuk hozzá a szintén hámozott és vékony csíkokra vágott sárgarépát. Néhány percig süssük együtt őket, majd mehet bele a reszelt fokhagyma és a csíkokra vágott hús.

Sózzuk, borsozzuk és pirítsuk addig, amíg a húsnak egy kis színe nem lesz. Ezen a ponton adjuk hozzá a kockákra vágott ananászt, méghozzá a levével együtt és a paradicsompürét is.

Alapos keverés után, ha úgy látjuk, hogy túl sűrű, akkor egy kis vízzel korrigáljuk, ha pedig túl híg, amiatt ne aggódjunk, főzés során párologni fog. (Abban az esetben, ha túl sok vizet öntöttünk rá és tényleg vészesen híg, 1-2 evőkanál keményítőt – vagy lisztet – keverjünk el egy kevés hideg vízzel, öntsük a szószba és összeforralva sűrítsük, azaz habarjuk be.)

Főzzük a szószt néhány percig, majd kóstoljuk meg. Inkább savanyú, mint édes, ugye? Legalábbis az enyémnél ez volt a helyzet. Ezért adtam hozzá annyi mézet – persze méz helyett cukort is lehet – hogy pont elérjem a számomra megfelelő édességet és késznek nyilvánítottam. Tényleg nagyon finom lett és kifejezetten hasonló az ikonikus Uncle Beans szószhoz.





Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.