Aranygaluska

Aranygaluska

Bár én gluténmentesen készítettem el, leírom a hagyományos receptet is, méghozzá Horváth Ilona félét, így eldönthetitek, hogy melyiket készítitek el.

Horváth Ilona recept: 

500 g liszt
2 dkg friss (vagy 1 cs szárított) élesztő
2 tojássárgája
300 ml tej
60 g vaj/margarin/zsír (választhattok)
50 g cukor
1 csipet só

Szóráshoz, kenéshez:

200 g darált dió
150 g cukor kb.

30-50 g vaj/margarin/zsír (attól függ mennyire szeretnénk vajasan)



Gluténmentes recept: 

500 g gluténmentes kenyérliszt (én most Glutenix gluténmentes foszlós kalács sütőkeveréket használtam, de működik pl. Schar B, Schar Mix It, Nutri Free Mix Per Pane, vagy Miklós’ Universal Mix keverékekből is)
1 ek tápióka keményítő (el is hagyható, helyette +1ek liszt)
1 ek útifűmaghéj (el is hagyható, helyette +2ek liszt)
2 dkg friss (vagy 1 cs szárított) élesztő
1 tojássárgája (simán ki is lehet hagyni)
450 ml tej (lehet növényi is)
60 g vaj/margarin/zsír (választhattok)
50 g cukor
1 csipet só
vanília kivonat/aroma/kikapart belső (el is hagyható)

Szóráshoz:
200 g darált dió
150 g cukor

30-50 g vaj/margarin/zsír (attól függ mennyire szeretnénk vajasan)

 



Én a gluténmentes változatot készítettem el. Írtam, hogy a tápióka keményítő és az útifűmaghéj elhagyhatóak, de érdemes beletenni (ebbe is), mert pihe-puhább lesz tőle a végeredmény, jobb állagú és hosszabb ideig eltartható.

A Horváth Ilona féle változatnál és a gluténmentesnél is gyakorlatilag ugyanaz a dolgunk: keverjük össze a száraz hozzávalókat, öntsük vagy morzsoljuk bele az élesztőt – attól függően, hogy melyiket használjuk – majd mehet bele  a vaj/margarin/zsír puhán, a tojássárgája, és a “langymeleg” tej. Dolgozzuk össze és hagyjuk kelni kb. 40 percig. Ha a gluténmentes verziót készítjük, ne lepjen meg minket az, hogy nagyon nagyon lágy a tészta. Ez így jó, ha megkel, lehet vele dolgozni, de tény, hogy sokkal nehezebben, mint a búza liszttel készült tésztával. Viszont, ha keményre gyúrjuk azt is, akkor a kész változat nem lesz jó, ezért inkább küzdjünk kicsit a lággyal, megéri.

Ha szépen feljött a tészta, akkor lisztezett lapon nyújtsuk ki 1-2 cm vastagra, majd essünk neki a pogácsaszaggatóval. Van, aki köröket vág belőle, más holdat, de már csillagot is láttam. Tegyünk úgy, ahogy kedvünk tartja. Helyezzük egy valamilyen zsiradékkal kikent, vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe, vagy sütőformába sűrűn, egymás mellé, ha pedig összeállt egy-egy sor, mindig kenjük meg vajjal és szórjuk meg a cukros dióval.

Amikor minden elfogyott és összeállt a mű, akkor kelesszük újra a kétszeresére, majd 180 fokon süssük készre kb. 40 percig, de a sütési idő függ attól is, hogy mennyire magasra van pakolva az aranygaluska. Nézegessünk rá, ha szépen megpirul, akkor elkészült. Tálalhatjuk vaníliamártással, vaníliasodóval, hígra főzött vanília pudinggal, de a férjem például a málnaszörpre esküszik… (ez csak nekem furcsa…?!)

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd figyelemmel a facebook oldalam is. Katt IDE!





Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/istvansz/ceruzabab.hu/wp-includes/functions.php on line 5427

Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/istvansz/ceruzabab.hu/wp-includes/functions.php on line 5427