Brassói aprópecsenye

Brassói aprópecsenye

Ezt az ételt sokféle változatban láttam már elkészíteni és mivel mindenki szerint az övé az igazi, ezért úgy döntöttem, hogy utánanézek az interneten, hogy kinek van igaza és rájöttem, hogy mindenkinek. Ezen az oldalon hosszan nyomoztak a története, eredete és a változatai után, aki gondolja, olvassa el, érdekes írás.

Akárhogy is, én azt a változatot készítem, amit még néhai szakács nagybátyám tanított nekem, csak az elkészítési módján változtattam az évek során – a hozzávalókon nem! – nálunk ez a brassói aprópecsenye.


Hozzávalók:

1 kg sertéshús (comb, lapocka vagy tarja)
1 kisebb fej vöröshagyma
1 egész fej fokhagyma
1,5 kg sütnivaló burgonya
só, bors, pirospaprika, majoranna

A húst vágjuk csíkokra vagy kockákra, a hagymát pedig egészen apróra. Kevés olajon pároljuk üvegesre – azaz áttetszően fényesre – ez utóbbit, majd tegyük rá a húst is. Magas hőfokon pirítsuk le, majd sózzuk, borsozzuk, majorannázzuk ízlés szerint. Keverjük jól össze és egy kevés vizet öntve alá, fedő alatt kezdjük el párolni. Ez kb. egy órás művelet – hústól függően – időnként keverjük át és ha elpárolgott alóla a víz, akkor pótoljuk.

Készítsük addig elő a krumplit! Ezen a részen változtattam az évek során, már nem hámozott, kockákra vágott krumplit sütök olajban, hanem a sárga héjú burgonyát mosom meg, amit hámozni sem szükséges. Tisztítás után kockákra vágom, sütőpapírra terítem és egy egy kevés olajjal és sóval alaposan bemasszírozom. Maszatos munka, de szerintem csak így lehet jó alaposan rákenni kisebb mennyiségű olajat. Persze locsolhatnám is, vagy vacakolhatnék kenőecsettel, de akkor megint csak sok zsiradékra lenne szükség, én pedig éppen ezt szeretném elkerülni. Betolom a sütőbe és 180 fokon pirosra sütöm.

Ha úgy gondoljuk, hogy közben a hús is megpuhult, süssük le teljesen és pirítsunk meg szépen, pirosra, majd adjuk hozzá a hámozott, zúzott/reszelt/ vágott fokhagymát. Én ez esetben apróra vágni szeretem, nekem valahogy így jobban kijön íze. Keverjük hozzá a még mindig sütőpapíron heverésző, ám már szépen elkészült burgonyához, szórjuk meg az egészet egy kevés pirospaprikával. Keverjük meg, toljuk vissza az egészet a sütőbe és néhány percig süssük össze az egészet.

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd figyelemmel a facebook oldalam is. Katt IDE!





Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/istvansz/ceruzabab.hu/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/istvansz/ceruzabab.hu/wp-includes/functions.php on line 5464