Szalonnába tekert töltött avokádó, avagy a buggyantott tojás rejtelmei

Szalonnába tekert töltött avokádó, avagy a buggyantott tojás rejtelmei

Előre szólok, hogy ez nem az a fajta étel, amit a munkába rohanós reggelekre találtak ki. Nem. Ez az a fajta étel, amivel mondjuk szívünknek egy kedves személynek készítünk el és viszünk neki ágyba, ha jó fejek akarunk lenni. Vagy éppen magunknak, hiszen magunkat is szeretnünk kell, különben mások sem fognak szeretni minket (Coelho most felsírt valahol, én is hallottam).

Ez az étel három összetevőből áll: érett avokádóból, bacon szalonna szelet(ek)ből és tojásból.Kezdjük az avokádóval, amit legcélszerűbb, ha a következő módon hámozunk és magozunk: körbe végigvágjuk egészen a magig, majd mintha csak egy rubik kocka lenne, megtekerjük. Így szét fog nyílni: az egyik felében lesz a mag, a másikban meg annak a helye. A magra egy kés élével jól rávágunk egyet, amitől az vadul beleáll és szorul. Tekerünk egy nagyot a késen, amitől a mag elválik az avokádó húsától és csodálatosan kiemelhetővé válik. Aztán egy kanállal jól benyúlunk közvetlenül a héja alá és elválasszuk a húsától. Persze ha így nem megy olyan könnyen, simán csak le is szedegethetjük kézzel a héját és kész.

Következik a buggyantott tojás, ami nekem mindig egy izgalmas küldetés, hogy kb. formás legyen. Ehhez először is rakjunk fel forrni vizet. Mondjuk két litert, amibe teszünk egy kiskanál sót és megvárjuk, hogy vadul forrjon. Ha megteszi, beleteszünk 2 evőkanál ecetet és visszavesszük a hőfokot annyira, hogy már ne bugyogjon, inkább csak gyöngyözzön.

Egy kanál – vagy villa – segítségével kezdjük el határozott módon keverni a vizet úgy, hogy klassz kis örvény keletkezzen a közepében, ebbe fogjuk a tojást beleütni (ha szeretnénk, előtte pohárba is üthetjük és onnan öntsük bele). Az örvény centrifugális ereje szépen formába rántja a tojást, úgyhogy ezen a ponton már ne piszkáljuk. Akkor sem, ha nem lett a legszebb formájú, nekem hol sikerül, hol nem. Akármilyen is lett, 3 percig már ne maceráljuk, hagyjuk pontosan addig főni, majd egy szűrőkanállal tegyük át hideg vízbe. Ez azért jó, mert így lemosódik róla az ecetes íz, másrészt nem fog tovább főni a közepe a saját maga hőjétől. A buggyantott tojás közepe ugyanis lágy, legalábbis annak illik lennie.

Rövid ideig hagyjuk a hideg vízben – nem kell jéggé hűteni, sőt! – majd helyezzük át egy papírtörlőre, onnan pedig az avokádó magjának helyére. Ha a tojás nagyobb, mint a lyuk, akkor kicsit még kapargassunk ki az avokádóból és kenjük az arcunkra. Ne a tojást, az avokádót! Olyan ásványi és vitaminbomba, amit ha 20 percig felkenve hagyunk, a bőrünk pont olyan selymesen lágy lesz, mint a baba popsija. A tiszta, frissen pelenkázott babáé persze. 20 perc után öblítsük le magunkról (nem a babát, hanem az avokádót).

De térjünk vissza receptre! Miután beletettük a tojást az avokádóba, csukjuk rá a másik felét és óvatosan tekerjük be egy (vagy több) bacon szalonna szeletbe. Ha elégedettek vagyunk, akkor magas hőfokon süssük át minden oldalát ropogósra egy kisebb serpenyőben és még melegen tálaljuk.

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd figyelemmel a facebook oldalam is. Katt IDE!


 Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/istvansz/ceruzabab.hu/wp-includes/functions.php on line 5420

Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/istvansz/ceruzabab.hu/wp-includes/functions.php on line 5420