Nem csak gluténérzékenyeknek javasolt, de ez valóban nekik is egy változat lehet arra, hogy kikerüljék a kenyeres verziót. Amúgy meg nagyon finom, kívül ropog, belül puha, úgyhogy nem is ragozom tovább, írom a hozzávalókat, jó? Jó hát.
Hozzávalók:
0,5 kg darált hús
5-8 evőkanál burgonyapehely (krumplipüré porral is helyettesíthető, az többnyire 99%-ban burgonyapehelyből áll)
5-8 evőkanál víz (vagy tej, vagy növényi tej)
1 kisebb fej hagyma
1-4 gerezd fokhagyma
1 tojás
só, bors, majoranna, pirospaprika
+ néhány evőkanál burgonyapehely a forgatáshoz (a félreértések elkerülése érdekében: nem filmet forgatunk majd, hanem fasírtot)
A hagymát tisztítsuk és reszeljük le vagy – vágjuk apróra – és ha úgy szeretjük, akkor egy kevés olajon üvegesre is párolhatjuk. Üveges=áttetszően fénylő. Keverjük hozzá a hámozott, lereszelt/összenyomott fokhagymát és tulajdonképpen az összes többi hozzávalót. Én mindezt még tovább szoktam egyszerűsíteni, és a húson kívül mindent egy aprítóba pakolok, összedolgozom, majd végül – kézzel, mert a hús már nem fér bele – elegyengetem benne a húst is. Vagy így, vagy úgy, de minden hozzávaló álljon össze. Amúgy a fasírt belsejébe használhatunk főtt, vagy reszelt nyers burgonyát is. Jut eszembe.
Formázzunk a húsból kedvünk szerinti alakzatokat. Lehet kis golyót, nagy golyót, lapos kört – én így tettem – de ahogy szoktam az ilyen esetekben írni, akár paralelepipedont is lehet. Vagy batman jelet. (Tényleg, nekem van egy batman jel formájú süti kiszúróm, csak mindig elfelejtem.) Mivel én nem forró olajban sütöm a fasírtot, hanem sütőben, ezért egy tepsit kibélelek sütőpapírral, kicsit kikenem olajjal, majd ebbe rakosgatom a fasírtokat, amiket még előtte jól meghempergetek burgonyapehelyben is. A végén vagy lefújom egy kevés olajjal (ha van olaj spray itthon) vagy egy olajos konyhai ecsettel kissé megpaskolom. 180 fokos sütőbe tolva megsütöm, de én félkészen egyszer meg is szoktam őket forgatni. Igazából ez nem is annyira szükséges, csak én szeretném. Fura dolgokat szeretne az ember, ugye? Én például ezt. Ha kész, kivesszük és jól megesszük, vagy megetetjük azzal, akivel szeretnénk és hagyja magát. Hagyni fogja, mert finom.
Ha megnéznél egy másik gluténmentes fasírtgolyó receptemet, katt IDE, ha a töltött-göngyölt fasírtomat, akkor katt IDE, ha pedig a klasszikus stefánia vagdaltat, akkor (nem fogod kitalálni) katt IDE. Ha pedig tetszett a bejegyzés, kövesd figyelemmel a facebook oldalam is, ahhoz pedig (többször már nem írom le, ígérem) katt IDE!