Ez egy nagyon ízletes, egyszerű és gyors étel, ami egészen más ízű, mint a pörkölt, pedig sok hozzávalója megegyezik vele.
Hozzávalók a raguhoz:
0,5 kg filézett csirkecomb vagy csirkemell
10 dkg húsos, füstölt szalonna (kolozsvári)
1 nagy fej hagyma
1-4 gerezd fokhagyma
1 paradicsom
1 paprika
1 teáskanál majoranna
1 teáskanál bors
só
A húst és a szalonnát vágjuk csíkokra, a hagymát, fokhagymát, paprikát, paradicsomot kockákra. A szalonnával indítunk: ha nagyon húsos, azaz kevés benne a zsiradék, akkor azt plusz adjunk hozzá akár zsír, akár valamilyen olaj formájában és süssük ki.
Adjuk hozzá a hagymát és pároljuk üvegessé, azaz áttetszően fényessé. Adjuk hozzá a paprikát, paradicsomot, fokhagymát, majd végül a húst. Fűszerezzük és közepes hőfokon főzzük össze az egészet addig, amíg a hús meg nem pirul.
Hozzávalók a bugonyapüréhez:
1 kg krumpli
3-5 dkg vaj
kb. 2 dl tej
só
opcionális: szerecsendió, pirított hagyma, zöld fűszer, kukorica stb.
Hámozzuk meg a krumplit, vágjuk fel kockára, vagy amire akarjuk (paralelepipedon is lehet akár) és főzzük puhára annyi vízben, hogy bőven ellepje. Ha kész, öntsük le róla a vizet (vagy ha könnyebb, tésztaszűrőbe borítva szűrjük le róla). Még forrón nyomjuk össze krumplinyomóval (vagy krumplinyomóban, attól függően, hogy milyen eszköz áll a rendelkezésünkre, persze rossz esetben villával is próbálkozhatunk), közben már félúton beledobhatjuk a vajat is.
Ha krémes, akkor adagoljuk hozzá lassan a tejet. Az, hogy mennyi kell két dologtól függ: az adott krumpli nedvességtartalmától, illetve attól, hogy mennyire lágyan szeretjük a pürét. Ha elértük a nekünk tetsző állagot, sózzuk és ha szeretnénk, akkor tegyünk bele szerecsendiót, vagy azt, amit szeretnénk. Ez lehet akár pirított hagyma kocka vagy zöld fűszer is, sőt, a fiaim szeretik, ha konzerv kukoricát keverek hozzá.
Ha tetszett a bejegyzés, kövesd figyelemmel a facebook oldalam is. Katt IDE!