Ha szeretnénk leegyszerűsíteni a szendvicskészítést vagy például kirándulni vagy uzsonnára szánjuk elfogyasztani, a töltött zsemle mindig praktikus és finom megoldás.
Hozzávalók:
230 g gluténmentes liszt, ami lehet például Miklós’ Universal Mix , Nutri Free Mix Per Pane vagy Schar Mix B
1 ek tápióka keményítő (vagy +1 ek liszt)
1 ek útifűmaghéj (vagy +2 ek liszt)
1 ek olaj
1 kk só
1 csipet cukor
10 g friss élesztő
220 ml víz
Töltelékhez:
sajt, sonka, szalámi – vagy amivel tölteni szeretnénk (lehet párolt zöldség, virsli, ketchup, mustár, sült hús vagy akármi-bármi is)
Először keverjük össze a száraz hozzávalókat, amibe morzsoljuk bele az élesztőt is, majd adjuk hozzá az összes többit is és dolgozzuk alaposan össze. Langyos helyen hagyjuk kelni 20 percig, majd mossunk kezet olajban. Jó, persze nem valódi kézmosásról beszélek, de olyan szinten olajozzuk be, mintha legalábbis azt csinálnánk, különben ez a lágy, laza tészta totálisan ránk fog tapadni és használhatatlanná válik. Tartsuk szem előtt, hogy ahhoz, hogy igazán finom végeredményt kapjunk, bizony ez a lágy tészta kell, tehát alkalmazkodjunk: olajozzunk!
Markoljunk ki egy adagot az egyik tenyerünkbe, majd pakoljuk meg a tetejét az általunk választott töltelékkel. Ha elégedettek vagyunk, tegyünk rá újabb adag tésztát és az egészből gyártsunk egy zsemlét. Így tovább, amíg az összes tészta és az összes belevaló el nem fogy.
Az összes zsemlét helyezzük sütőpapírral kibélelt tepsibe (vagy tehetjük akár formába is, szilikonba vagy spéci zsemle/bagett formába) és hagyjuk kelni kb. fél órán keresztül. Ha ezen is túl vagyunk, szórjuk meg alaposan sajttal, majd 180 fokos sütőben süssük készre.
Ha tetszett a bejegyzés, kövesd figyelemmel a facebook oldalam is. Katt IDE!