Gondoltam ideje kipróbálnom a Szafi Free élesztős kenyerét is, ami amúgy nálam teljesen átment a vizsgán, azt kell mondjam: szeretem. Annyi csak a bajom vele, hogy míg a többi Szafi kenyeret csak össze kell keverni és gyakorlatilag azonnal lehet is sütni, ez élesztős, tehát keleszteni kell. Na, de az a “sima” kenyereknél is így van, nem?
Hozzávalók a zacskón található recept szerint:
300 g Szafi Free Csökkentett rosttartalmú gluténmentes vegán kenyér lisztkeverék
3 g porélesztő
1 g szódabikarbóna
4 g só
275 g langyos víz
20 g frissen facsart citromlé (bevallom, én mindig 100%-os citromlevet használok)
1 g olaj, ha szeretnénk sütés előtt lekenni/lefújni
Keverjük össze a folyékony hozzávalókat, majd oldjuk fel benne az élesztőt és a szódabikarbónát. Mehet bele a liszt is, most már csak jól össze kell dolgozni az egészet. Ha ez is meg van, akkor tegyük egy nagyjából 12*21 cm-es kenyérformába, amit én előtte beolajoztam, és megszórtam rizsliszttel, hogy tuti ne ragadjon bele. Jöhet a kelesztés, úgy háromnegyed óráig, aztán pedig a sütés 210 fokon úgy 55 percig. Először kemény a héja, amikor kihűl már puha, ahogy belül is az: puha, annyira szellős, amennyire kell, ráadásul több napig jó állagú és klasszul fagyasztható is.
Ha tetszett a bejegyzés, kövesd figyelemmel a facebook oldalam is. Katt IDE!