Tonhal steak mediterrán módra

Tonhal steak mediterrán módra

Gondoltam, hogy először úgy nevezem el, hogy vajas, limeos, fokhagymás, citromos mártással, de úgy állati hosszú lett volna, úgyhogy rátoltam a “mediterrán” jelzőt, arra úgyis mindent rá lehet fogni. Vagy legalábbis majdnem mindent. Akárhogy is, az én tonhalam az idei horvátországi nyaralásról hazafelé jövet lett beszerezve, mert úgy gondoltam, hogy jól fog esni itthon is egy kis friss tengeri ebéd. A kedves családom ugyan húzta a száját, hogy miért kell megállni három üzletnél is – az első kettőben nem volt hal, de persze helyett minden mást azért jól összevásároltam – de érdekes módon itthon, evés közben már nem reklamáltak. Sőt.

Hozzávalók:

3-4 szelet friss tonhal (vagy jobb híján fagyasztott, felengedve)
1-2 tk lime vagy citromlé (legjobb, ha frissen facsart)
1 tk apróra vágott petrezselyem
1-2 gerezd fokhagyma
1metélőhagyma (vagy zöldhagyma)
liszt (esetemben rizsliszt)
vaj
olíva olaj
só, bors



A tonhal szeleteket kenjük be minden oldalán olajjal, majd sózzuk, borozzuk és hagyjuk állni. Sütés előtt amúgy is szoba hőmérsékletűnek kell lennie, ez fontos. Miután mindez meg van, tegyük őket át egy forró serpenyőbe és süssük mindkét oldalukat (vastagságtól függően) 2-5 percig. Persze ez ízlés dolga is, van akit nem zavar, ha szinte nyers a közepe, mást meg igen (engem). Plusz olaj nem kell már a halhoz, elég, ami amúgy is rá lett kenve. De ha szeretnénk, locsolhatunk alá. Nekem van egy ismerősöm, aki kanállal is eszi az olíva olajat, szóval…

Ha kész van, vegyük ki és dobjunk egy darabka – 4 szelet halhoz kb. 1 ek – vajat a serpenyőbe (ne mossuk ki előtte!) Dobjuk rá a zúzott/reszelt fokhagymát, az apróra vágott metélőhagymát. Kevergessük át, majd hintsük meg (4 szelet halhoz számolva kb. fél evőkanálnyi) liszttel és kevergessük át párszor. Öntsük fel vízzel (lehet zöldséglével vagy fehérborral is), de fokozatosan, hogy ne legyen csomós. Annyit adjunk hozzá, hogy mikor felforrt, kb. tejszín sűrűségű legyen (első körön úgy 1 dlt, aztán meglátjuk, ha kell még, akkor hígíthatunk rajta forrás után is). Dobjuk bele az apróra vágott petrezselymet,  sózzuk, borsozzuk és főzzük néhány percet.

Ha ez is meg van, akkor csavarjunk bele citromlevet, keverjük el és mehet máris bele hal. Locsolgassuk meg a tetejét is és nagyjából egy perc után már készen is vagyunk. Tálalhatjuk mindenféle körettel, krumplival, rizzsel, tésztával, salátával, vagy extrémebb köretekkel is.

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd figyelemmel a facebook oldalam is. Katt IDE!





Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/istvansz/ceruzabab.hu/wp-includes/functions.php on line 5427

Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/istvansz/ceruzabab.hu/wp-includes/functions.php on line 5427