Ezt a receptet már a neten többfelé láttam, nem tudom ki az alapforrás (ahogy pl. egy rántotta esetén is nehéz lenne megmondani), de gondoltam kipróbálom. Annyira bevált, hogy gyakorlatilag folyton ezt reggelizem.
Hozzávalók:
1 db tojás
1 evőkanál útifűmaghéj*
só
Extra belevalók lehetnek pl: olajos magvak, apróra vágott hagymafélék, zöldfűszerek, de akár sajt, sonka vagy akármi-bármi is. De liszt egyáltalán nem kell bele.
Valószínűleg édesen is elkészíthető, pl. vaníliával, fahéjjal, gyümölcs darabokkal, valamilyen édesítőszerrel. Majd valamikor kipróbálom. Az elkészítése állati egyszerű, felütjük a tojást egy tálba, hozzákeverjük a többi hozzávalót (só, útifűmaghéj), majd egy serpenyőben (némileg olajozzuk ki, bár van olyan serpenyő, aminél ez a lépés el is hagyható) süssük meg. Nekem van egy ici-pici serpenyőm, abban szoktam.
Szórhatunk bele magokat is
Először az egyik oldalát, aztán a másikat. Én a magokat akkor szoktam beleszórni, amikor már serpenyőben van a cucc, így egyenletesebb. Az útifűmaghéjtól a “kenyér” szépen megemelkedik, mintha legalábbis sütőpor lenne benne, pedig nem is. Ha kész, ehetjük szendvicsként, tehetünk bele sajtot, salátát, de ehetjük pl. lecsóhoz, vagy kolbászhoz (sőt, kolbászos lecsóhoz) is, mint kenyeret. Ízre átmenet a kenyér és az omlett között, állagra olyan amerikai palacsinta szerű.
*Pár szó az útifűmaghéjról: kb. már mindenhol kapható, nem csak bio és egészségboltokban, hanem a legtöbb élelmiszerláncnál is. Gluténmentes, elképesztő rosttartalma van, ezáltal segíti az egészséges bélmozgást, jó hatással van a szív- és érrendszerre, valamint a vércukorszintre is. Ráadásul remekül lehet vele fogyózni. Ja, és nekem a refluxomat se bántja. Még valami: a sok rost egészséges, de sok folyadékot is kell inni hozzá! Sok rost + sok folyadék = egészséges emésztés.