Van valaki, aki még emlékszik Biga Csigára és Batka Manóra? Csehszlovák mese volt, az eredeti címe: Slimák Maťo a škriatok Klinček. Bigával ellentétben azonban ez a csiga fahéjas, óriási és természetesen gluténmentes is (bár meggyőződésem, hogy az eredeti Biga Csiga sem tartalmazott glutént, talán még nyomokban sem).

forrás: youtube

Hozzávalók:

350 g gluténmentes liszt kelt tésztákhoz (pl. Nutri Free Mix Per Panne, Glutenix Alfa Mix, Schar B, Schar Mix It, Glutenix foszlós kalács)
1 cs (7 g) élesztő
10 g tápióka keményítő (el is hagyható, helyette tegyünk akkor +1 ek lisztet)
5 g útifűmaghéj (el is hagyható, helyette tegyünk akkor +1 ek lisztet)
300 ml langyos tej
1 tojás sárgája
30 g cukor
3 g só
15 g vaj (vagy 1 ek olaj) + 25 g a kenéshez (vagy 2 ek olaj)
vanília
citromhéj
+1 ek olaj az utolsó kenéshez



Először keverjük össze a száraz hozzávalókat, majd a szoba hőmérsékletű vajon kívül az összes többit is. Keverjük el alaposan és csak utána elegyítsük el benne a tésztába szánt (15 g) vajat is. Egy nagyon lágy tésztát kapunk, amitől ne ijedjünk meg, mégis kezelhető lesz.

Szórjunk rizslisztet a felületre, ahol dolgozni fogunk és kanalazzuk át rá a tésztát. Ha kész van, szórjuk le rizsliszttel és először kézzel, óvatosan pacskoljuk kerek formára a tésztát és csak utána kezdjük el nyújtani. A kerek forma maradjon, de addig nyújtsuk, amíg kb. fél centis nem lesz.

Kenjük meg a maradék (25 g) vajjal, szórjuk meg cukorral és fahéjjal, majd egy tésztavágó segítségével induljunk el kívülről befelé a tésztán. Haladjunk úgy a hogy kb. 3-4 cm-es csigavonalat vágjunk benne. Ha a közepére értünk, akkor kezdhetjük a tekerést!

A folyamat első felében kézzel görgettem a csigát, amikor azonban nagyobb lett, akkor már ráhelyeztem a sütőpapírral bélelt tepsire és úgy tekertem tovább rá a tésztacsíkokat. Időnként elszakadt, vagy én csíptem el, ami nem baj, szépen összekelnek ezek a vágások is, hogy az összesülésről ne is beszéljünk.

Amikor a teljes tésztát sikerült körbetekernem, akkor megkentem olajjal és hagytam kelni kb. háromnegyed órán keresztül, majd 180 fokos sütőben készre sütöttem.



https://www.ceruzabab.hu/wp-content/uploads/2018/03/csiga-7-1024x688.jpghttps://www.ceruzabab.hu/wp-content/uploads/2018/03/csiga-7-250x250.jpgAntal Viktóriadesszert, pékárucsiga,fahéjas,kelt tészta,süteményVan valaki, aki még emlékszik Biga Csigára és Batka Manóra? Csehszlovák mese volt, az eredeti címe: Slimák Maťo a škriatok Klinček. Bigával ellentétben azonban ez a csiga fahéjas, óriási és természetesen gluténmentes is (bár meggyőződésem, hogy az eredeti Biga Csiga sem tartalmazott glutént, talán még nyomokban sem). Hozzávalók: 350 g gluténmentes...Gasztronómia, életmód és ami még belefér