Gluténmentes kenyér – sokadik verzió

Gluténmentes kenyér – sokadik verzió

Ez is egy a gluténmentes kenyerek hosszú sorában. Nem raktam bele most se magot, se olajbogyót, se fokhagymát, se mást, ez simán, natúr kenyér és kész. Ami extra, hogy ráírtam a kisebb fiam nevét. Örült neki.

Hozzávalók:

200 g Nuri Free Mix per Pane gluténmentes lisztkeverék
200 g Schar Mix it gluténmentes lisztkeverék
5 g útifűmaghéj (vagy 1 ek liszt)
15 g tápióka keményítő (vagy 2 ek liszt)
400 g (igen, most grammban adtam meg) langyos víz
12 g só
15 g cukor
2 ek olaj
15 g friss élesztő



Ahogy már többször írtam a tápióka keményítőtől lesz pihe-puha “fehér kenyeres” az állaga, az útifűmaghéjtól pedig rugalmasabb és hosszabb ideig eltartható. Ki lehet őket hagyni és lisztre cserélni, de jobb, ha benne vannak. Na, akkor fogjunk bele! Dolgozzuk jól össze az összes hozzávalót – az élesztőt is morzsoljuk bele – majd tegyük olajjal megkent, rizsliszttel szórt sütőtálba.

Hagyjuk kelni kb. 40 percig, vigyázva, hogy ne keljen túl, mert akkor később hajlamos az összeesésre. Hogy honnan tudjuk, hogy túlkelt? Én leginkább csak utólag tudom megmondani sajnos, de igyekszem megtalálni a pont jó állapotot. A mai napig se mindig sikerül… Ha jónak gondoljuk, akkor olajozzuk meg a tetejét, majd tegyük 180 fokos sütőbe és kb. 50 percig süssük pirosra, majd még forrón borítsuk rácsra és hagyjuk kihűlni. 





Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .