Hagymás-mustáros sült oldalas

Hagymás-mustáros sült oldalas

Imádom a sült oldalast, szerintem az egyik legjobb sült hús fajta. Hidegen, melegen, körettel, vagy csak simán kenyérrel is mennyei lakomának tartom. Ti is?

Hozzávalók:

1 kg oldalas
vöröshagyma
fokhagyma frissen, illetve szerencsés, ha pluszban akad szárítva is
3-4 evőkanál mustár (lehet dijoni is)
3-4 evőkanál olaj
só, őrölt bors, őrölt kömény, majoranna (akár rozmaring is mehet)



Az oldalast hagyhatjuk egyben, de én többnyire azért inkább feldarabolom, így jobban kisül a zsírja és több helyen átjárják a fűszerek. Ha viszont látok rajta vastagabb zsírréteget, azt be szoktam kicsit vagdalni, kockázni, hogy jobban ki tudjon sülni. Nem szeretek tömény zsírba harapni. Finnyás vagyok, ugye? Tudom, tudom.

Keverjük be a pácot! Ehhez keverjük össze a mustárt, az olajat, a fűszerekkel (kivéve a sót!) és ha van szárított fokhagymánk, azt is adjuk hozzá. Ha nincs, akkor reszeljünk/nyomjunk bele a frissből. Jól kenjük rá a húsra és hagyjuk őket együtt pihengetni. A legjobb, ha így akár 1-2 napos is áll a cuccban, de ha csak néhány órák van erre, akkor legyen néhány óráig, azért az is kedvezőbben hat rá a semminél. Sokkal kedvezőbben.



 

Sütés előtt nyilván tegyük tepsibe – vagy egyéb hőálló tálba – sózzuk meg végre, majd önthetünk rá egy kevés vizet is, mondjuk fél-egy decit. Ha zsíros az oldalas, erre nem is igazán van szükség, úgyis maga alá tolja a saját zsiradékát, és mivel le fogjuk fedni – alufóliával, vagy a sütőtál tetejével – ebben is remekül tud párolódni és puhulgatni. Ehhez persze tegyük a sütőbe 180 fokra, egy órára. Amíg telik az idő, addig például nézegessük a Ceruzabab facebook oldalát, vagy csináljunk valami ehhez hasonlóan hasznos dolgot. Egyre azért figyeljünk: ne felejtsük bent hosszú órákra a húst, különben fennáll a veszély, hogy végül a tűzoltók hasznos munkáját kell nézegetnünk a saját konyhánkban.

Az idő letelte után vegyük le róla a fedést, forgassuk meg a húsokat, majd ettől kezdve fedetlenül süssük tovább addig, amíg pirulni nem kezd. Amikor az egyik fele már szép, én ismét fordítani szoktam a húsokon, hogy piruljon a másik is. Nem diszkriminálhatjuk azt sem. Amikor pedig már majdnem tuti mind a kettő, akkor vegyünk ki egy keveset a zsírból és öntsük rá a egy halom megtisztított és darabokra vágott hagymára, fokhagymára. Keverjük el, majd halmozzuk az egészet a húsra. (Azért jó, ha zsírozzuk előtte a hagymákat, mert így szebben pirulnak.) Együtt süssük az egészet pirosra, és már tálalhatjuk is. A zsírját ki ne dobjuk, állati finom lehűtve és kenyérre kenve, főleg, ha akad hozzá egy kis maradék sült hús és hagyma is. Ha pedig szeretnék egy fokkal pikánsabb oldalast is kipróbálni, kóstoljuk meg az őrült ragadós oldalast.

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd figyelemmel a facebook oldalam is. Katt IDE!



 



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/istvansz/ceruzabab.hu/wp-includes/functions.php on line 5427

Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/istvansz/ceruzabab.hu/wp-includes/functions.php on line 5427