Hamburgerhús

Hamburgerhús

 

Meglepve hallottam már – több főzni tudó ismerősömtől – is, hogy valamiért a hamburgerhúst mindig készen veszi. Pedig szerintem a saját ebből (is) sokkal finomabb, hiszen a saját ízlésünkre szabhatjuk. Ráadásul olyan egyszerű és gyors az egész, hogy a kezdők számára is bőven megugorható léc.

Hozzávalók:

darált hús (marha, sertés, baromfi, vagy akár hal)
reszelt hagyma (el is hagyható)

bors
egyéb fűszerek, ha úgy szeretnénk, erről lent bővebbenNa, akkor mondom bővebben a fűszereket, ha már feljebb megígértem. Elvileg az eredetibe csak sót szoktak tenni, maximum borsot, de mi simán tehetünk mást is. Pl. chilit, majorannát, rozmaringot, kakukkfüvet, zsályát vagy akár fokhagymát is. Olyan receptet is láttam már, ahol a nyers húsba reszelt sajtot kevertek, ha pl. ez a sajt parmezán, az igencsak érzékelhető plusz ízt adhat a dolognak.

Akárhogy  is, keverjük össze és formázzuk. Az lebegjen a szemünk előtt, hogy sülés közben a hús – időnként jócskán – összeugrik. Érdemes mindig akár centikkel nagyobbat gyártani, mint amekkora hamburgerzsemlébe gyártjuk. Jöhet is a sütés. Ezt megtehetjük forró olajban, grillen vagy sütőben is. Én leginkább sütőben szoktam, szépen, egymás mellett, sütőpapírra kiteregetve és olajjal kissé megkenve. A sütési idő a hús fajtájától és a húspogácsák méretétől (főleg vastagságától) függ. Meg attól is persze, hogy mennyire szeretjük sülten. Én nagyon. Nem bírom a véres húst, még marha esetén sem. Inkább bevállalom, hogy legyen száraz, az se érdekel, de ne legyen véres. SOHA.

Jut eszembe még valami: előre is dolgozhatunk! Ha egyszerre készítünk sokat, akkor a kis pogácsákat nejlon zacskóval letakar tányérra tehetjük (több rétegben is, de mindegyik réteg közé rakjunk újabb zacsit) úgy, hogy ne érjenek egymáshoz, aztán már mehet is a fagyasztóba. Amikor keményre fagyott, akkor vegyük ki, pakoljuk bele az összeset egy zacsiba és tegyük vissza. Ilyenkor már nem fagynak össze. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/istvansz/ceruzabab.hu/wp-includes/functions.php on line 5420

Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/istvansz/ceruzabab.hu/wp-includes/functions.php on line 5420