Irmik helvasi (török darás manna halva)

Irmik helvasi (török darás manna halva)

Ezt a desszertet azok fogják szeretni, akik úgy általában kedvelik a tömény édességeket. Ez egy kimondottan erőteljes, édes, ütős cucc, ami után tényleg úgy érzi az ember, hogy most aztán durván benassolt.



Hozzávalók (bögre űrtartalma 3 dl):

1,5 bögre kukoricadara (akinek nem ellenség a glutén, búzadarával is készítheti)
1,5 bögre víz
1,5 bögre tej (lehet ehelyett is víz vagy növényi tej)
1 bögre cukor (kevesebb is mehet bele, de eredetileg ezt ilyen töményen készítik)
3 evőkanál vaj
0,5 bögre fenyőmag (amit én most apróra vágott olajos maggal és aszalt gyümölcs keverékkel helyettesítettem)
2 teáskanál őrölt fahéj

Első körön olvasszuk fel a vajat egy lábasban/serpenyőben. Pörköljük meg a fenyőmagot (vagy olajos magvakat), majd öntsük rá a darát (én az aszalt gyümölcsöket is ekkor tettem bele). Pirítsuk alacsony hőfokon addig, amíg a dara egy színt nem kap (nagyjából 20 percig).

Közben egy másik edénybe tegyük a tejet, vizet, cukrot és alacsony hőfokon forraljuk össze az egészet. Amikor ez is oké, öntsük össze a kettőt, főzzük – továbbra is alacsony hőfokon – nagyjából 10 percig, lefedve (néha keverjük azért meg). Ha készen van, adagoljuk csini kis formába, hűtsük le, borítsuk ki és tálaljuk. Csak úgy, önmagában vagy akár fagyi gombóccal. 



  1.  



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .