Kínai fűszeres csirkeszárny

Kínai fűszeres csirkeszárny

A kiinduló receptet egy amerikai oldalon találtam, majd amikor tovább keresgéltem, ugyanennek még vagy fél tucat változatát. Kicsit összefésültem a saját ízlésünkre formálva és ez lett a végeredménye. Nagyon finom, de tényleg. Konkrétan ez lett a kedvenc csirkeszárny receptem.

Hozzávalók:

1 kg csirkeszárny
1 ek friss, reszelt gyömbér
2 ek reszelt/zúzott fokhagyma
1 ek chili szósz
2 ek méz
5 ek olaj
4 ek citromlé
4 ek szójaszósz (én Kikkoman gluténmentes szójaszószt használtam hozzá)
(só)Szétvagdostam a csirkeszárnyakat a csonthajlatoknál – van ennek normális neve is, de most ha a fejem tetejére állok sem fog beugrani -, a hegyes végét nem használtam fel (az pl. jó adalék lehet a csirkehús leveshez), majd összekevertem a pácléhez az összes többi hozzávalót. Illetve én a chili szószt kifelejtettem, és azt utólag tettem a szárnyakra (látszik is a fotón). Több figyelmet, Viktória! A sót azért tettem zárójelbe, mert én megkóstoltam a páclevet és nekem kellett bele egy kicsi, de ez nagyon egyéi ízlés függő. Na, meg az se mindegy, hogy a chili vagy a szójaszósz mennyire sós, amit használunk. Akárhogy is, a húst jól masszírozzuk össze a páclével, majd hagyjuk állni pár órát. Mondjuk kettőt, de egyet legalább.

Ha ez is meg van, akkor tegyük a páctól lecsöpögtetett húst tepsibe. A megmaradt páclé kell még nekünk, ki ne öntsük! A tepsit nem árt kiolajozni, vagy kibélelni sütőpapírral, ahogy én, hogy ne süljön/ragadjon bele. Takarjuk le fóliával. Mehet a 180 fokos sütőbe, ahol nagyjából fél órára. Addig is a már emlegetett maradék páclevet egy kis lábaskában kezdjük el forralni. Hagyjuk, hogy ami el akar párologni, az elpárologjon, szépen összefőjön, besűrűsödjön, de arra vigyázzunk, hogy ne égessük el (mivel méz és fokhagyma van benne, ez nagyon is valós veszély).

Ha kész, tegyük félre, közben pedig – fél óra után – vegyük le a fóliát a csirkéről. Most már a cél, hogy a anélkül süljön szinte tökéletesen pirosra. A szinte faktorra azért van szükség, mert mielőtt eléri a tökélyt, kenjük rá a visszaredukált páclevet és azzal is süssük még rövid idegi, azaz a tökélyig. A csirke sütési ideje sok mindentől függ – mennyiségtől, sütőtől, hús mérettől – de nagyjából 40-60 perc között mozoghat valahogy. Inkább figyelgessük és hagyatkozzunk a szemünkre.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/istvansz/ceruzabab.hu/wp-includes/functions.php on line 5420

Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/istvansz/ceruzabab.hu/wp-includes/functions.php on line 5420