Szafi free amerikai fánkot sütöttem, ami amellett, hogy kalória csökkentett, glutén, tej, tojás és hozzáadott cukor mentes is. Az ITT található recepten csak minimálisan variáltam.
Hozzávalók:
- 150 g Szafi Free amerikai fánk lisztkeverék
- 160 g meleg, de nem forró víz
- 5 g 100%-os citromlé
- 12 g eritrit (vagy ennek megfelelő más édesítő)
- csipet só
- 5 g citromhéj
- vanília (kivonat/aroma/kikapart belső)
- egy korty rum (na, ez nincs az eredeti receptben)
Az elkészítés egyszerű: keverjünk össze minden hozzávalót, várjunk vele 15 percet. Ilyenkor pihenget a kicsike. Én ezt követően nem nyújtottam és szaggattam a fánkokat, hanem egyszerűen – mint egy faék 🙂 – hat, nagyjából egyenlő darabra téptem a tésztát, fánkot formáztam belőle, és a közepébe belenyomtam az ujjam, hogy legyen benne egy mélyedés. Nem bonyolítottam túl, ugye? Nem kell, hogy magas legyen, sülés közben megnő.
Miután ez meg volt, egy serpenyőbe kb. annyi olajat öntöttem, hogy a fánkokat félig ellepje. Felforrósítottam és kb. 2 percig sütöttem mindegyik, mindkét oldalát. Egyéni perverzióm, hogy én a fánkok első felét mindig fedő alatt sütöm. Lehet, hogy felesleges, de én így szoktam és kész, vagy követitek, vagy nem. Akárhogy is, én a cukormentes lekvár mellé nutellába is tunkoltam, úgy ettem. Na, így kell hazavágni egy kalória csökkentett fánk kalória tartalmát, igen, tudom, szégyellem is magam, de hát ez van, én sem vagyok tökéletes.