Szereted a céklát savanyúság formájában? Akkor jó eséllyel ez is be fog jönni, még akkor is, ha először talán furának találod. (Én furának találtam, ezért is halogattam a kipróbálását – nem kellett volna.)
Hozzávalók:
cékla
fokhagyma (reszelt vagy granulátum)
só, bors
(opcionálisan egyéb fűszerek)
vaj (vagy olaj)
A cékla nem sül/párolódik meg egyhamar így kb. egy órát rá kell szánni a sütőben. Igen, ez az étel most sütős fajta. De kezdjük azzal, hogy először is hámozzuk meg, vágjuk gerezdekre vagy kockákra mint egy krumplit. Vágjunk le egy jókora sütőpapírt, dobáljuk rá.
Szórjuk meg sóval, borssal, fokhagymával, dobáljuk meg apróra tépkedett vajjal (vagy öntözzünk rá olajat) és végül szépen csomagoljuk a papírba. Én mindig tűzőgéppel rögzítem az ilyesmit, így biztosan benn marad a keletkező pára, és szépen meg tud puhulni. Nagyjából 45 percre tegyük a 180 fokos sütőbe, majd csomagoljuk ki és még negyedórát süssük tovább. Ennyi. Jó kis köret, vagy saláta alkatrész.