Ez a recept kicsit hasonlít a töltött karalábéhoz, de annál egyszerűbb, hiszen például nem kell zöldséget vájni hozzá. Pontos mennyiségeket nem írok mindenhol, hiszen magunk dönthetünk úgy, hogy krumpliból vagy karalábéból legyen több. Sőt, a krumplit akár teljesen el is hagyhatjuk.

Hozzávalók:

0,5 kg darált hús
10-15 dkg rizs
1 kis fej hagyma
0-4 gerezd fokhagyma
1 tojás
1 kisebb csokor kapor (vagy 1 ek szárított)
só, bors, pirospaprika
karalábé (én kb. fél kg-t tettem bele, de lehet többet/kevesebbet is)
burgonya (én kb. fél kg-t tettem bele, de lehet többet/kevesebbet is)
kb. 1 dl tejföl
kb. 1 ek liszt

Keverjük a húshoz a rizst, kb. 1 teáskanál sót, 0,5 teáskanál borsot, apróra vágott – vagy reszelt – megtisztított hagymát és fokhagyma felét, valamint üssük bele a tojást is. Ha jól összedolgoztuk, formázzunk belőle gombócokat.

Hámozzuk meg és kockázzuk fel a karalábét és a krumplit.

Egy kevés olajat forrósítsunk meg, majd tegyünk rá kb. 1 evőkanál lisztet, illetve a fokhagyma másik felét, amit előtte reszeljünk, zúzzunk vagy vágjunk nagyon apróra. Piros ne legyen, nehogy megkeseredjen, még mielőtt látjuk, hogy elindul a folyamat, vegyük le a tűzhelyről, tegyük bele a pirospaprikát is és lassan, de biztosan kezdjük el hideg vízzel felönteni. Keverjük veszettül, hogy ne legyen csomós. Kb. annyi vízre lesz szükségünk, hogy majd ellepje a gombócokat, a krumplit és a karalábét.

Adjunk a vízhez kb. 1 teáskanál sót, 0,5 teásaknál borsot és forraljuk fel. Amikor bugyog, mehetnek bele a húsgombócok, illetve a karalábé kockák is. Amikor úgy érezzük, hogy félkész – ha kell, adjunk hozzá menet közben még vizet – akkor adjuk hozzá a krumplit és a kaprot is. Ez utóbbit tehetjük egészben és kiszedhetjük a végén, vagy apróra is vághatjuk.

Főzzük készre, de időnként kóstoljuk is meg menet közben, hogy elég sós-e a mi ízlésünknek. Ha elkészült, a tejfölt már az egészbe belekeverhetjük, vagy csak tálaláskor tegyünk egy kellemes halmot mindegyik adag tetejére.


https://www.ceruzabab.hu/wp-content/uploads/2018/09/karalábés-1-1024x628.jpghttps://www.ceruzabab.hu/wp-content/uploads/2018/09/karalábés-1-250x250.jpgAntal Viktóriafőételhusgomboc,kapor,karalábé,krumpli,tejfölEz a recept kicsit hasonlít a töltött karalábéhoz, de annál egyszerűbb, hiszen például nem kell zöldséget vájni hozzá. Pontos mennyiségeket nem írok mindenhol, hiszen magunk dönthetünk úgy, hogy krumpliból vagy karalábéból legyen több. Sőt, a krumplit akár teljesen el is hagyhatjuk. Hozzávalók: 0,5 kg darált hús 10-15 dkg rizs 1 kis fej hagyma 0-4...Gasztronómia, életmód és ami még belefér