Kaszinótojás

Kaszinótojás

Kaszinótojást az I. században készítette először egy olasz, Marcus Apicius Gavius nevű mesterszakács, aki le is írta a receptjét az egyik szakácskönyvében, még a Római Birodalom derekán. Állítólag ez az étel az angoloknál és az amerikaiaknál Deviled Egg vagy Angel Egg néven fut attól függően, hogy mennyire gyomorkímélők éppen az összetevői (ezeket az infókat egy Kaszinótojás nevű weboldalon találtam).

Mivel ennek az ételnek számtalan variációja van, ráadásul annyira egyéni, hogy ki milyen ízeket szeret előtérbe helyezni, ezért mennyiségeket nehezen tudnék írni. Tessék kóstolni és bízni az ösztönökben! Azért kb. persze leírom majd a leíráson belül, hogy én miből mennyit tettem, máskülönben az egésznek nem lenne semmi értelme.Hozzávalók:

tojás
majonéz vagy vaj/margarin, de lehet krémsajt is
mustár
só, bors
hagyma/fokhagyma/metélőhagyma/zöldhagyma/petrezselyem/egyéb zöld fűszer
de mehet bele akár egy kevés porcukor, citromlé és paprikakrém is

Én most ezek közül a hozzávalók közül a tojásokhoz mustárt, majonézt, sót, borsot, metélőhagymát és petrezselymet használtam. De persze haladjunk sorban, azaz kezdjük a tojásfőzéssel! Sőt, inkább a tojás megmosásával, utána kezdjük csak el főzni. Ha ezen túl vagyunk, akkor keressünk egy lábast, engedjük tele annyi hideg vízzel, hogy az összes benne lévő tojást jól ellepje, majd, közepes hőfokon indulhat a buli. A főzési idejét a forrástól számoljuk. Elméletileg 5 perc alatt határeset lesz, időnként már ilyenkor is szép kemény, de azért ez nem egészen biztos, így inkább 8-10 percig főzzük. Vegyük le a tűzhelyről és azonnal kapjon jég hideg folyóvizet. Folyassuk rájuk rendesen, hirtelen kell kihűteni, úgy könnyebb meghámozni. Hámozzuk is!A hámozott tojásokat vágjuk hosszában ketté, a sárgájukat pedig tegyük át egy tálba. Egy villával törjük meg alaposan. Én 8 tojáshoz úgy 1-2 evőkanál mustárt, 2-3 evőkanál majonézt és úgy 1-1 evőkanálnyi apróra vágott metélőhagymát és petrezselyem zöldet tettem. Só, bors, keverés és már kész is az alap.

A krémet áttettem egy habzsákba és azzal formázva töltöttem vissza a tojásfehérjébe, a sárgája helyére. A végén toltam rá dísznek egy kis piros aranyat – amúgy is szeretjük – meg némi petrezselymet, mert hogy azt is (minden formában).

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd figyelemmel a facebook oldalam is. Katt IDE!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/istvansz/ceruzabab.hu/wp-includes/functions.php on line 5420

Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/istvansz/ceruzabab.hu/wp-includes/functions.php on line 5420