Van, aki szerint szentségtörés bármit is belerakni, mások – pl. én – szeretnek vele időnként egy kicsit variálni. Beleszórunk, belecsurgatunk, beledobunk egy kis ezt, egy kis azt és élvezzük a különleges ízeket.
Növényi tejek
Sokan eleve csak ezekkel ihatják a kávét, ráadásul szinte már én is csak ezekkel szoktam (korral egyre kevesebb tejlebontó enzimet termel mindenki szervezete, ezzel nem árt tisztába lenni). Lehet kapni rizsből, mandulából, kesudióból, kókuszból, vagy akár dióból és egyéb magokból, termésekből készült tejeket. Különböző az áruk, különböző az aromájuk, ráadásul tejek helyett használhatunk növényi tejszíneket és krémeket is. Sőt, készíthetünk saját magunk is.
Fűszerek
Legegyszerűbb és az egyik legütősebb variáció, ha a kávénkba fűszereket szórunk. Ez lehet vanília, kakaó, fahéj, kardamon, sőt, akár só is. Igen, só. Ez utóbbit van, aki az egész kávészemekhez szórja és utána darálja meg. Miért is ne, hiszen a sós karamell is finom, legalábbis én azok közé tartozom, akik szerint az.
Szirupok, aromák
Csokiszirup, karamell szirup, vaníliaszirup/aroma (vagy kivonat), de akár agave, juhar, puncs, mandula, mogyoró, kókusz sőt még tán gyümölcs is, hiszen vannak eleve gyümölcsös aromájú kávék. Ja, a mézet se hagyjuk ki, bár az nem kimondottan szirup.
Vaj, kocka, fagyi és nutella
Nézzük először a vaj kérdést, amiről nekem mindig a Leslie L. Lawrence könyvek jutnak eszembe, bár ott a teát isszák rendszeresen vajjal Tibetben. Jak vajjal ráadásul. Állítólag kávéban is finom, bár bevallom, én még nem próbáltam.
Kockánál persze főleg a csokira gondoltam – fehér is lehet – vagy karamellre, fagyinál szinte bármilyenre, de a gyümölcsökre csak óvatosan, a nutella meg, azt nem kell részletezni. Zutty bele egy jó adaggal, aztán mehet rá a fagyi és a tejszín is pluszban, locsoljuk meg csokiszósszal, sőt némi alkohol is ugyanebbe, ez lenne ám a rossz napot űző délutáni boldogságlöket! (Na, meg kalóriabomba.)
Alkohol
Nehezen indul a reggel? Dobjuk fel! Na jó, csak viccelek, azért ezt inkább pont nem a dolgos reggelekre ajánlanám, bár kétségtelenül vannak, akiknek így kell beindítani a lovakat. Mindegy, ezt rátok bízom, igyátok, amikor akarjátok. Szóval alkohol: lehet whiskey (ír kávé), vodka (állítólag ez a skandináv, bár én logikusan az oroszra tippeltem volna), de kipróbálhatjuk a rum mellett a martinit, az unicumot és a különböző likőröket is.
Ha tetszett a bejegyzés, kövesd figyelemmel a facebook oldalam is. Katt IDE!