Nem klasszikus hentes tokány – csirkéből

Nem klasszikus hentes tokány – csirkéből

Tudom, sertésből illene, nem csirkéből (és nem is hentesből) . De én sosem voltam szabálykövető típus, úgyhogy igenis csirkéből készítem. Sőt, még csak nem is comb filéből, hanem mellből. Borzasztó szabályszegés, ugye? Nem baj, vállalom, mert finom.



Hozzávalók:

1 kg csirkemell filé
10 dkg sonka (én csülök sonkát használtam)
15 dkg kolozsvári szalonna
1 nagy fej hagyma
0-4 gerezd fokhagyma (el is hagyható)
fél-egyharmad (normál) üveg csemegeuborka
1 paradicsom (vagy 2 evőkanál püré)
só, őrölt bors és kömény
1-2 evőkanál liszt (gluténmentesen én rizslisztet használtam)
1 kis doboz tejföl, vagy növényi krém (pl. rizskrém, de én most dr. Oetker féle vega cream-et használtam)



Kezdjük az előkészítéssel! A hús és sonkát vágjuk szeletekre (a sonkát vékonyabbra), a szalonnát, fokhagymát és vöröshagymát kockára. A paradicsomot szintén aprítsuk fel, de előtt meg is hámozhatjuk. Most végre kipróbáltam azt a neten látott módszert, hogy villát szúrtam a még egész paradicsomba, majd a gáztűzhelyem felett forgattam úgy 30 másodpercig. Utána tényleg könnyebb volt hámozni, nem is hülyeség. Utálom ha nagy, paradicsomhéj darabok vannak ételben. Mondtam már? Lehet, hogy még nem. Hát most mondom.

Egy nagy serpenyőben pirítsuk meg először a szalonnát, majd mehet rá a hagyma. A hagymát áttetszően fényesre, azaz üvegesre párolgassuk, majd dobjuk rá a húst. Forgassuk meg addig, amíg – a fehéren túl – egy kis színt nem kap, azaz elkezd pirulni. Fűszerezzük, majd mehet rá a sonka és a fokhagyma. Süssük ezekkel is egy kicsit, majd dobjuk rá a paradicsomot és azzal is.

Szórjuk rá a lisztet, keverjük el és öntsük fel némi vízzel, majd mehet rá az uborka is. Mivel nem sertés, hanem csirkehúsból készítettem, ezért ezen a ponton hosszú párolásra nincs is szükség. Nagyjából 10 perc főzés elég – 5-nél tegyük bele a tejfölt – és már készen is van.





Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .