Gordon Ramsay Crazy sticky ribs (azaz őrült ragadós vagy inkább ragacsos bordájának) átiratát készítettem el a napokban. Nem ugyanaz a recept, de sok elemét megtartva “magyarosítottam”.
Hozzávalók:
1 kg oldalas
1 hagyma
2 fokhagyma gerezd
2 evőkanál olaj
0,5 chili pehely vagy erős paprikakrém (én jó magyarosan Erős Pistát használtam)
1 teáskanál őrölt kömény
110 g barna cukor
600 g ketchup
só, bors
Vágjuk apróra a megtisztított hagymát és fokhagymát (ez utóbbit reszelhetjük is). Süssük meg egyszerre mindkettőt addig, amíg a hagyma lágyabb lesz, de még nem pirul. Tegyük rá a cukrot és kevergessük addig, amíg el nem olvad, majd mehet bele az összes többi hozzávaló is (hús persze kivétel).
Forraljuk kb. 5 percig, addig, amíg kissé be nem sűrűsödik, majd miután kissé kihűlt, jól dolgozzuk a pácot a húsokba. Itt jegyzem meg, hogy a húst hagyhatjuk egészben, vagy darabokra is vághatjuk a csontok között, ahogy én tettem.
2 órán keresztül süssük 150 fokon, lefedve. Mivel a húsok sütési ideje változó, nekem ezen a ponton még nem volt elég puha, így miután erről megszurkálással meggyőződtem, még egy órára visszatettem. Ha szerencsénk van, erre nincs szükség és már mehet is a következő lépés, azaz a hőfok feltekerése 180 fokra és süssük még vagy 30-45 percig (már takarás nélkül), amíg a borda szépen ragacsosan ropogós nem lesz kívül, vaj-puha belül. (Ott sajnos elszúrtam, hogy olyan képet nem készítettem, ahol szét van “nyitva” egy hús, talán látszódott volna, hogy mennyire rózsaszín és lágy a belseje, a csontok szinte maguktól estek ki belőle)
Ha tetszett a bejegyzés, kövesd figyelemmel a facebook oldalam is. Katt IDE!