Piros-fehér-zöld, azaz nemzeti színű zsemlét süthetünk úgy is, hogy semmiféle mesterséges színezőanyagot nem használunk hozzá, hiszen vannak nekünk olyan természetesen színes alapanyagaink is, mint a tökmagliszt és a pirospaprika. Hozzáteszem, hogy a piros és zöld zsemléimet most azoknak ajánlom, akik a tömörebb, haraphatóbb, masszívabb állagú péksüteményeket kedvelik, nem pedig a lágyabb, puhábbakat (a fehér zsemle viszont ilyen).



Hozzávalók a tökmaglisztes-olajbogyós zsemlékhez:

  • 20 dkg gluténmentes kenyérliszt (én Nutri Free Mix Per Pannet használtam)
  • 5 dkg tökmagliszt
  • 1-2 marék, karikára vágott zöld olajbogyó
  • 1 ek (5 g) útifűmaghéj (vagy + 1 ek liszt)
  • 1 ek (8 g) tápiókakeményítő (vagy + 1 ek liszt)
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 tk (5 g) cukor
  • 1 tk (5 g) só
  • 2 evőkanál olaj
  • 2,3 dl kellemesen meleg víz

Hozzávalók a hagyományos zsemléhez:

  • 25 dkg gluténmentes kenyérliszt (én Nutri Free Mix Per Pannet használtam)
  • 1 ek (5 g) útifűmaghéj (vagy + 1 ek liszt)
  • 1 ek (8 g) tápiókakeményítő (vagy + 1 ek liszt)
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 1 tk (5 g) cukor
  • 1 tk (5 g) só
  • 2 evőkanál olaj
  • 2,5 dl kellemesen meleg víz

Keverjük össze a száraz hozzávalókat, morzsoljuk bele az élesztőt is. Adjuk hozzá a nedveseket és alaposan dolgozzuk össze. Tegyük a sütőpapírral bélelt tepsibe kelni a piros zsemlék mellé. Ez a tészta könnyebb, habosabb, ezért kevésbé terül szét, forma nélkül is szépen kel, illetve sül. Nem lesz sűrűbb állagú sütés után sem, hanem hagyományos állagú.

Hozzávalók a paprikás zsemléhez:

  • 23 dkg gluténmentes liszt (én Nutri Free Mix Per Pannet használtam)
  • 1 púpos evőkanál őrölt fűszerpaprika
  • 1 ek (5 g) útifűmaghéj (vagy + 1 ek liszt)
  • 1 ek (8 g) tápiókakeményítő (vagy +1 ek liszt)
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 tk (5 g) cukor
  • 1 tk (5 g) só
  • 2 evőkanál olaj
  • 2,3 dl kellemesen meleg víz
  • 1-2 apróra vágott kápia vagy piros kaliforniai paprika

Keverjük össze a száraz hozzávalókat, morzsoljuk bele az élesztőt is. Adjuk hozzá a nedveseket és alaposan dolgozzuk össze. Ha elkészült, keverjük hozzá az apróra vágott paprikát is és olajos kézzel formázzunk belőle zsemléket. Tegyük a sütőpapírral bélelt tepsibe kelni. Vigyázat, ez a tészta hajlamos szétterülni, ezért, ha tehetjük, inkább formába kelesszük és süssük (legközelebb én is így fogom)

Keverjük össze a száraz hozzávalókat, morzsoljuk bele az élesztőt is. Adjuk hozzá a nedveseket és alaposan dolgozzuk össze. Ha elkészült, keverjük hozzá a karikákra vágott olajbogyókat is és olajos kézzel formázzunk belőle zsemléket. Tegyük a sütőpapírral bélelt tepsibe kelni. Vigyázat, ez a tészta is hajlamos szétterülni – akárcsak a paprikás – ezért, ha tehetjük, inkább formába kelesszük és süssük (legközelebb ezt is így fogom).

Kb. háromnegyedóra kelesztés után 180 fokos sütőben süssük készre és rakosgassuk őket egymásra kedvünk – vagy a magyar zászló – szerint.


https://www.ceruzabab.hu/wp-content/uploads/2018/03/trikolor-1-1024x609.jpghttps://www.ceruzabab.hu/wp-content/uploads/2018/03/trikolor-1-250x250.jpgAntal Viktóriadesszert, pékárukenyer,olajbogyó,paprika,tökmagliszt,zsemlePiros-fehér-zöld, azaz nemzeti színű zsemlét süthetünk úgy is, hogy semmiféle mesterséges színezőanyagot nem használunk hozzá, hiszen vannak nekünk olyan természetesen színes alapanyagaink is, mint a tökmagliszt és a pirospaprika. Hozzáteszem, hogy a piros és zöld zsemléimet most azoknak ajánlom, akik a tömörebb, haraphatóbb, masszívabb állagú péksüteményeket kedvelik, nem pedig...Gasztronómia, életmód és ami még belefér