Quinoa pelyhes gluténmentes kenyér

Quinoa pelyhes gluténmentes kenyér

Hogyan firkáljunk össze egy kenyeret 1.0 verzió.  De nem is ez a lényeg, hanem a kenyér íze és állaga, az pedig… egészen, egészen, EGÉSZEN kiváló lett! Minden szerénytelenség nélkül egy pihe-puha álom.

Az egész recept úgy indult, hogy vettünk a sokak által ajánlott quinoa pehelyből. Úgy hallottam, hogy tejjel isteni reggeli, hasonló, mint a tejbegríz. Hát, a mi családunk szerint nem hasonló, nekünk nem jött be. Pakolásztam a zacskót a maradékkal ide-oda, jó hosszú időn keresztül, aztán rákerestem, hogy mégis mi másra lehetne felhasználni a bébipapin kívül, míg egyszer csak valaki, valahol azt írta, hogy például kenyértésztába is lehet sütni. Recept nem volt hozzá, de nem is nagyon zavart a dolog, gondoltam majd csak összerakok valamit, aztán meglátjuk, hogy mennyire fog működni. Szerencsére nagyon is.Hozzávalók:

20 g Organ quinoa reggelizőpehely
300 g Schär Mix It  (vagy Schär B) gluténmentes liszt
300 g Miklós’ Universal Mix liszt
2 tk só
1 tk cukor
30 g friss élesztő (vagy egy csomag szárított)
2 ek olaj
450 ml víz
Először is keverjük össze a száraz hozzávalókat, amibe morzsoljuk bele a friss élesztőt is. Fel fog jönni a tészta így is, pontosan ugyanúgy, mintha előre felfuttatnánk. Ha kész, keverjük hozzá a vizet és az olajat is. A víz se hideg, se forró ne legyen, kellemesen langymeleg, ami fura szó, de szerintem passzol, így kelt tésztáknál gyakran használom.Ha jól elkeveredett – géppel egyszerűbb a művelet, mint kézzel – kanalazzuk át a kiolajozott, rizsliszttel kiszórt sütőformába. Egyengessük el szépen, vízbe mártott kanállal és letakarva hagyjuk kelni kb. háromnegyed órán keresztül.Kenjük be vékonyan olajjal, aztán igény szerint kaparjunk bele mindenfélét éles, olajos késsel, majd 180 fokos sütőben kb. újabb háromnegyed órán keresztül süssük készre. Ha elkészült, azonnal borítsuk ki egy rácsra és hagyjuk kihűlni.

Utóirat: újra fogok venni quinoa pelyhet, de most már ezért.


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/istvansz/ceruzabab.hu/wp-includes/functions.php on line 5349

Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/istvansz/ceruzabab.hu/wp-includes/functions.php on line 5349