Avagy, a maradék pörkölt felhasználása két különböző nemzet ízeivel. Nem, ezt a receptet egyáltalán nem én találtam ki, és először valahogy a kilencvenes évek elején ehettem. Vagy a nyolcvanas végén…?!
Hozzávalók:
pörkölt (receptet lejjebb belinkelem)
nagy adag paradicsom darabolva, sűrítmény vagy lé formában
bazsalikom
majoranna
oregánó
fokhagyma
reszelni való sajt
főtt spagetti
Mennyiségeket nem írtam, de először is katt IDE a pörkölt receptjéért. Azért most, mert később elfelejtem belinkelni. Na, most már beszélhetünk a mennyiségekről is! Azért nem írtam le, mert ez tényleg nagyon egyéni. Lehet úgy készíteni, hogy a pörkölt íze legyen a hangsúlyos, ebben az esetben kevés paradicsomot kell rakni hozzá. Lehet fordítva is. Lehet jó fokhagymás, de ki is hagyhatjuk belőle. Lehet jó sajtos, de akár anélkül is működik a dolog. Lehet jó húsos, de akár húsmentes is (zöldségekből is készíthetünk pörköltet ugyebár.)
És most egy kis mese, ami persze valóság: ezt a receptet először egy volt osztálytársnőmtől hallottam, az ő családjában volt divat ilyen spagettit főzni. Ettem náluk párszor, meg is szerettem, és időnként, ha marad pörkölt – ami amúgy nem sűrűn fordul elő nálunk – és máshogy szeretném felhasználni, akkor pl. elkészítem ezt a magyaros-olaszos fogást.
Roppant egyszerű: először is fogjuk a pörköltet és daráljuk/aprítsuk le. Én aprítógépbe tettem, anno a barátnőmék otthoni húsdarálót használtak. Amikor kész van, tegyük egy lábasba, borítsuk rá a paradicsomot valamilyen formában. Ha sűrítményt használunk, akkor jó eséllyel kellhet hozzá némi víz is, de mindez attól is függ, hogy mennyire szaftos a pörköltünk. Sőt – ne adj isten – nyomhatunk bele ketchupot, vagy spagetti szószt is.
Nyomjunk/zúzzunk/reszeljünk bele fokhagymát, szórjunk bele majorannát, bazsalikomot és oregánót, ha kell akkor sózzunk is rajta egyet. Forraljuk jól össze az egészet, főzzük legalább 5 percig, és már kész is az alap. Keverjük össze a spagettivel, tegyük hőálló tálba, szórjuk meg reszelt sajttal és mehet a 180 fokos sütőbe. Akkor készül el, ha a sajt megpirul rajta. Ennyi. Nem nehéz, ugye? Viszont finom.