Csökkentett kalória tartalmú, Szafi Free liszttel készítettem, amit eredetileg amerikai fánkhoz találtak ki. Mivel láttam már máshol is, hogy használták aranygaluskának, ezért gondoltam kipróbálom. Mivel nekünk nem gond a tej és a tojás (csak a glutén), ezért én ezeket szépen beleépítettem a receptbe, de ezek persze kihagyhatóak-kiválthatóak.
Tészta hozzávalói:
250 g Szafi Free amerikai fánk lisztkeverék
280 g tej (persze lehet növényi tej, vagy víz is)
8 g citromlé
20 g eritrit (vagy más édesítőszer)
30 g vaj (olaj is lehet)
1 db tojássárgája (simán kihagyható)
1 csipet só
némi vanília (kivonat/aroma/kikapart belső)
Hempergetés hozzávalói:
150-200 g darált dió
kb. 1 ek (ízlés szerint) eritrit (vagy más édesítőszer)
kb. 50 g vaj (olaj is lehet)
A tejet és a vajat kissé megmelegítettem, de éppen csak annyira, hogy a vaj szobahőmérsékletű legyen, a tej pedig langyos. Hozzáadtam citromlevet, a tojássárgáját, majd miután összekevertem, az összes többi (tészta) hozzávalót is. Jól kidolgoztam, majd kézzel tépkedtem belőle kis darabokat, (amorf) “gömböket” formáztam belőlük.
Kicsit átkentem – bele is lehet dobni, de úgy nagyon vajas/olajos lesz – őket olvasztott vajjal, megforgattam az eritrittel kevert dióban, és már ment is a sütőpapírral bélelt tepsibe az összes. Aranygaluskáról van szó, tehát szépen egymás mellé, és egymásra, hogy együtt jól összesüljenek. Ezt 190 fokos sütőben, nagyjából 20 perc alatt el is lehet érni. Tálalhatjuk vanília sodóval, vagy akár málna szörppel (férjem ez utóbbira esküszik.) Sőt, híg vanília pudinggal is, én most éppen pont azzal (0,5 liter tej helyett 0,8 körül adtam egy csomag főző pudinghoz.)