Ez egy olyan alaprecept, aminek – sütés előtt – a tésztájába bátran keverhetünk például dió darabkákat, különböző gyümölcsöket, vagy csoki darabkákat is, de akár nutellát is rejthetünk a középébe (egy kanál nyers tészta a formába, rá a nutella, majd lezárjuk még egy kanál tésztával és mehet is a sütőbe). Sőt, a krém is ilyen: keverhetünk hozzá olvasztott csokit, nutellát, sűrű gyümölcs szirupot, citrom vagy narancs levet/héjat, vagy csak simán ételszínezéket. Ezerféle változatot kreálhatunk.
Hozzávalók a tésztához:
250 g liszt (pl. Schar C (esetleg B vagy Mix It), Nutri Free Mix per Dolci (esetleg Mix Per Panne vagy Miklós Universal)
150 g cukor (vagy ennek megfelelő édesítő)
100 ml olaj
200 ml tej
2 db tojás
1 csipet só
vanília (kivonat/aroma/kikapart belső)
fél csomag (6 g sütőpor)
Hozzávalók a krémhez:
250 g mascarpone
200 ml habtejszín
vanília (kikapart belső/cukor/kivonat/aroma)
porcukor (40 g körül, de jobb, ha kóstoljuk és beállítjuk a saját ízlésvilágunkra – használhatunk édesítőt is)
1 zacskó habfixáló
4 evőkanál víz
(én tettem most bele egy kis ételfestéket és egy evőkanál málnaszörpöt is)
A tészta összerakásánál nincs egyszerűbb: mindent mérjünk ki egy tálba és dolgozzuk össze alaposan. Ha van ehhez gépünk, akkor ne féljünk használni, ezek a robotok nem szoktak ellenünk fellázadni (maximum sztrájkolni). Ha vannak cuki muffin papírjaink, akkor béleljük ki a sütőformát, ha nincsenek, akkor kicsit olajozzuk a mélyedéseket (szilikonos sütő esetén még ezt sem kell). Amikor kész a tészta, adagoljuk szépen a formákba, majd 180 fokon süssük nagyjából 20 percig. Vegyük ki, hűtsük le.
A krémhez keverjük össze a mascarponét egy tálban a vaníliával és a cukorral (az ételfestéket és a szörpöt is hozzáadhatjuk ezen a ponton, ha használunk). A jól lehűtött(!!!!!) habtejszínt verjük fel a habfixálóval. Figyeljünk, hogy először alacsonyra fokozatra kapcsoljuk a robotgépet – szerintem géppel verjük, ne kézzel, de egyéni döntés – aztán pedig a legnagyobbra. Vigyázzunk, ha a hab legyen kemény, de ha már az, ne verjük tovább, ugyanis egy idő után kicsapódik belőle a vaj és attól kezdve vajköpülést csinálunk, ha gondoltuk volna, ha nem. Amikor meg van, a habot forgassuk a krémbe. Végül töltsük nyomózsákba és díszítsük ki vele a sütiket. Ennyi. Nem is olyan bonyolult, ugye?