Szicíliai tésztasaláta

Szicíliai tésztasaláta

Lehet hallal, vagy hal nélkül, ahogy kedvünk, lehetőségünk és hangulatunk kívánja. Jó kis nyári étel, amit persze télen is ugyanúgy lehet enni, nehogy már hagyjuk magunkat bekorlátozni.

Hozzávalók:

200 g száraz tészta 
1-2 doboz olajos hal (pl. szardella – de ahogy írtam, akár el is hagyható)
5-10 levél friss bazsalikom
1-2 marék olajbogyó (zöld vagy fekete)
1-200 g paradicsom
egy kupac metélőhagyma (zöld, póré vagy lila hagyma is jó)
100 g körüli mozzarella
1-2 ek olívaolaj
1-3 ek citromlé
só, bors
tehetünk bele friss salátafélét vagy friss bébi spenótot is



Először főzzük meg a tésztát forrásban lévő sós vízben, majd szűrjük le és hideg vízzel öblögetve rögtön hűtsük is ki. Mivel én szardellával készítettem el a salátát, ezért kinyitogattam a konzerveket, kiszedtem belőle a halakat és jó szokásomhoz híven eltávolítottam a farkukat és a gerincüket. Nem mindenki csinálja ezt, de én így szeretem és kész.

Ha rakunk bele salátát, vagy spenótot, mossuk meg, akárcsak a metélőhagymát, amit fel is vagdosunk nagyobb darabokra. Ha zöldhagymát használunk, akkor is tegyünk így, ha pedig lilát, azt karikázzuk, fél-karikázzuk, kockázzuk, kényünk-kedvünk szerint.

Keverjük el az összes hozzávalót, azaz a tésztát, a halat, a hagymát, az olajbogyókat, a salátát, és adjuk hozzá a rusztikusan feltépkedett bazsalikomot, valamint a szintén kisebb darabokra szaggatott mozzarellát is. Kivéve, ha eleve a kis golyós fajtát vettük, az jó úgy, ahogy van. A paradicsomot mossuk, a magházát el is távolíthatjuk – nem muszáj – majd vagdaljuk szintén darabokra. Locsoljuk meg az egészet olívaolajjal, citromlével, sózzuk, borsozzuk, keverjük és már mehet is a hűtőbe néhány órára, hogy összeérjenek az ízek. Tálaljuk, együk és örüljünk neki. Friss, finom és szerintem jól is néz ki. Ugye?



 

 



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .