Házi parfé egyszerűen

Házi parfé egyszerűen

Ha se fagyi gépünk, se jégkrémünk nincs otthon, de nagyon ennénk (belátható időn belül) akkor bátran elő lehet kapni a házi parfé adukártyát. Persze ehhez is szükséges néhány hozzávaló, de valószínűleg ezek sokunknál jóval nagyobb eséllyel megtalálhatóak, mint mondjuk egy komplett fagylaltkészítőgép + fagyalaltporok garmada. Az itt leírt parfék mindegyike tejszín vagy tej alapú, viszont ezt az érzékenyek simán becserélhetik növényi tejekkel vagy krémekkel is. Miért is ne?



Vaníliás, vagy gyümölcsös-tejszínes parfék

Hozzávalók:

2 dl habtejszín
1-2 ek porcukor vagy annak megfelelő édesítő
1 marék gyümölcs (vagy pl. kókuszreszelék)
jó adag vanília (kivonat/aroma/kikapart belső)
fahéj (opcionális)

Akármelyik változatot is szeretnénk elkészíteni, ehhez először is fel kell verni a tejszínt. Ahhoz viszont, hogy ez simán menjen, jó alaposan le kell hűtenünk, ez az egyik fő titka a kemény habnak. Ha ez meg van, kezdjük el – lehetőleg géppel – verni alacsony fokozaton, majd adjuk hozzá a por cukrot és nagyjából 10-15 másodperc után kapcsoljuk nagyobbra.



Verjük készre. Vigyázzunk, a tejszínt túl lehet verni, olyankor csomós lesz és gyakorlatilag már nem is tejszínt verünk, hanem vajat köpülünk. (Ne dobjuk ki, például sütemény tésztába teljesen jó lehet, de habnak ekkor már nem.) Ha vaníliás fagyit szeretnénk, akkor ezen a ponton már csak vaníliát teszünk hozzá és máris formába töltve mehet a fagyasztóba.

Ha gyümölcsöst, akkor pépesítsük a kiválasztott gyümölcsöt, nagyon óvatosan forgassuk bele a felvert tejszínt és ha akarjuk, ezt is ízesíthetjük vaníliával és/vagy fahéjjal. A cukormennyiséget persze a végén is ellenőrizzük, néhány gyümölcs savanyúbb, mint a többi. Én epres, ananászos és kókuszos parfét készítettem. Be a formába, be a fagyasztóba, méghozzá elég sok órára (kb. fél nap). 



Vaníliás, csokis, fehér csokis és diós-mazsolás tejes, főzött parfék

Hozzávalók:

2 dl tej
1 tojás sárgája
1-2 ek cukor vagy annak megfelelő édesítős
1 tk keményítő vagy vaníliás pudingpor vagy csak simán liszt
vanília (kikapart belső/kivonat/aroma)
opcionálisan: vanília, csoki, dió, mazsola

Bármelyik változatot készítsük, először jön az alap. Ehhez keverjük össze a tojássárgáját a keményítővel (vagy liszttel), majd fokozatosan adjuk hozzá a hideg tejet is. Mehet bele a vanília, majd kezdjük el főzni folyamatos kevergetés mellett. Ahogy besűrűsödik már jó is, vegyük le a tűzhelyről és ha csak simán vanília parfét akarunk, töltsük formába, hűtsük szoba hőmérsékletűre és fagyasszuk le.



Ha viszont csokisat – fehéret vagy barnát, a lényegen nem változtat – keverjük bele a forró alapba addig, amíg el nem olvad. Ha diós-mazsolásat, akkor a darált diót és a mazsolát keverjük el. Amikor készen vagyunk, mehet a formába és – ha szoba hőmérsékletűre hűlt – a fagyasztóba. Jó néhány óra kell neki, hogy kész legyen, de inkább fél napra körül gondolkodjatok, ahogy azt már fent is írtam. Ha megfagyott, borítsátok tányérra, amiben segíthet az is, ha a forma alját előtte forró vízbe mártjátok. 





Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .