Egyszer a facebookon láttam valamilyen viccesnek szánt képet arról, hogy az nem is nő, aki nem tud nokedlit szaggatni. Vagy valami ilyesmi. Azért én ezt nem gondolom, de tény, hogy a nokedli jó dolog, a készen kaphatóak viszont kevésbé, ráadásul gluténmentesen (tudtommal) nem is kapható. Ha enni akarunk, magunknak kell elkészíteni.

Hozzávalók a tésztához:

500 g liszt, ami nálam most Schar Farina volt, de jó hozzá szinte bármilyen kenyér vagy tésztaliszt keverék, pl. Glutenix Alfa Mix, Nutri Free Mix per Panne vagy per Pasta Fresca stb.
4 tojás
50 ml tej (mehet helyette víz is)
200 ml víz (anyám pl. víz helyett is tejet rak)
12 g só

További hozzávalók: 
6-10 tojás (ki mennyivel szereti – én most 8-cal készítettem)
10-20 dkg füstölt húsos szalonna (el is hagyható, de ettől extra)
2-4 gerezd fokhagyma (el is hagyható, de persze ettől is extra)

A tészta hozzávalóit keverjük jó alaposan és csomómentesen össze. Géppel nyilván könnyebb. Jót tesz neki, ha legalább 10 percig állni hagyjuk, akkor éri el a tökéletes sűrűségét, frissen kicsit lágyabb, mint én szeretném.

Tegyünk fel forrni egy jó nagy lábasban vizet. Kb. 2/3 részig töltsük csak meg, a nokedli elég sok helyet kiszorít. Én 6 literesbe öntöttem kb. 4 litert. Adtam hozzá 2 tk sót is, és amíg arra vártam, hogy felforrjon, nekifogtam a dolgok tojásos részének is.

A kockákra vágott szalonnát pirítsuk meg, majd dobjuk rá a fokhagymát (én csak kisebb darabokra vágtam őket, nem reszeltem) néhányszor forgassuk át, majd a villával kissé felvert tojásokkal öntsük nyakon és húzzuk le a tűzhelyről. Nem kell sütni. A széle így is elkezd majd a hőtől, de az nem zavar minket.

Amikor már bugyogva forr a nokedli vize, kezdjük el beleszaggatni a tésztát. Sokféle szaggatót lehet kapni, nekem is van több, de talán ez a nagy, műanyag a leggyorsabb verzió, amit én előtte kikek mindig kicsit olajjal is. Ez egyéni perverzióm, úgy gondolom, hogy kevésbé tapad rá a tészta, de ez közel sem nyert bizonyítást.

A lehetőségek szerint gyorsan kell dolgozni, jól átvakargatni a lyukakon a tésztát addig, amíg el nem fogy, aztán hagyni még pár percig forrni az után, hogy már mind szépen felúszott a víz tetejére.

Ha kész, szűrjük le és dobjuk rá mindet a tojásra és a tűzhelyen szépen kezdjük őket együtt kevergetve összesütni egészen addig, amíg a tojás megszilárdul. Amint meg van, elkészültünk és már tálalhatjuk is.

https://www.ceruzabab.hu/wp-content/uploads/2018/09/tn1-1024x703.jpghttps://www.ceruzabab.hu/wp-content/uploads/2018/09/tn1-250x250.jpgAntal Viktóriafőételfokhagyma,nokedli,szalonna,tojásEgyszer a facebookon láttam valamilyen viccesnek szánt képet arról, hogy az nem is nő, aki nem tud nokedlit szaggatni. Vagy valami ilyesmi. Azért én ezt nem gondolom, de tény, hogy a nokedli jó dolog, a készen kaphatóak viszont kevésbé, ráadásul gluténmentesen (tudtommal) nem is kapható. Ha enni akarunk, magunknak...Gasztronómia, életmód és ami még belefér