Temesvári csirke (zöldbabos csirkepaprikás) párolt quinoával

Temesvári csirke (zöldbabos csirkepaprikás) párolt quinoával

Valami régi, valami új – mintha csak egy esküvőre készülnénk. Viszont valami kéket ne keressük, olyasmit nem főztem bele, nem vagyok én Bridget Jones!

Hozzávalók:

    • 0,5 kg valamilyen csirke alkatrész
    • 0,5 kg vajbab
    • 1 nagy fej hagyma
    • 1-3 gerezd fokhagyma
    • 1 dl tejföl
    • 1 db paradicsom (vagy 1 ek paradicsompüré)
    • 0,5-1 db paprika  (vagy 1 ek paprikakrém – pl. piros arany)
    • 180-200 g quinoa
    • só, bors, paprika, kömény



Mennyiségeket csak irányadónak írtam, hiszen valaki a húst helyezi előnybe, más meg a babot, hogy a többiről ne is beszéljünk. Vagy inkább mégis, például a hagymáról. Vörös legyen és vágjuk apróra, miután meghámoztuk, majd egy kevés olajon pároljuk üvegesere (azaz áttetszően csillogóra). Ha kész, húzzuk félre, adjunk hozzá pirospaprikát és keverjük el. Ez megint nem leírható mennyiségben, mert van, aki egy csipettel tesz bele, más meg több evőkanállal: ki, hogy szereti.

Adjunk hozzá összevágott paradicsomot és paprikát – én kicsire szoktam vágni, más meg szinte semennyire – valamint tegyünk bele zúzott fokhagymát is. Ez a három hozzávaló szintén ízlés kérdése, van, aki egyáltalán nem tesz ilyesmit semmilyen pörköltbe, vagy csak az egyiket a háromból, esetleg kettőt, de én mind a hármat.

Keverjük el, majd fűszerezzük borssal, sóval és őrölt köménnyel. Ezen a ponton akár azonnal hozzáadhatjuk a csirkét is, ami lehet aprólék, comb, vagy akár mell is. Öntsük fel annyi vízzel, hogy nagyjából ellepje, majd fedő alatt főzzük félpuhára.

Addig foglalkozzunk a quinoával, ami egy roppant finom gabonaféleség. Egészséges – sok fehérje, sok B-vitamin, kevés kalória – ráadásul, megfőzve az állaga és a külseje engem erősen a kaviárra emlékeztet. Csuda helyes kis golyók.

Öblítsük le és dupla mennyiségű sós vízbe tegyük fel főni. Bő vízbe is tehetjük éppenséggel, akkor nem szívja be mind, viszont ebben az esetben egy sűrű tésztaszűrőn le kell majd szűrnünk róla a felesleges vizet. Ha puha, akkor elkészült, kb. negyedóra.

Amint úgy döntöttünk, hogy közben a hús félpuha – kóstoljuk és ha már megkóstoltuk, ellenőrizzük a fűszer mennyiségeket is és pótoljuk, ha kell – majd tegyük hozzá a vajbabot, ami lehet friss vagy fagyasztott. Sőt, akár ceruzabab is, ami ezen az oldalon sokkal stílusosabb lenne.

Miután az egészet készre főztük, keverjünk el egy kevés vízben lisztet, tejföl sűrűségűre. Adjunk ebből annyit a szószhoz,hogy kissé besűrűsödjön, majd öntsük nyakon tejföllel és azzal is forraljunk még rajta egyet, végül tálaljuk a párolt quinoánkkal.

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd figyelemmel a facebook oldalam is. Katt IDE!




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/istvansz/ceruzabab.hu/wp-includes/functions.php on line 5427

Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/istvansz/ceruzabab.hu/wp-includes/functions.php on line 5427