Ez egy klassz kis sütemény, amit egyébként én cukor helyett édesítőszerrel készítettem el, így egy kicsit könnyedébben falhattam be. Szépen, egymás után… Nagyon finom.
Hozzávalók a sütihez:
70 g liszt (gluténmentesen pl. Schar C, vagy Nutri Free Mix per Dolci liszt is használható)
kb. 1 csapott (lesimított) evőkanál cukrozatlan kakaó por (túl soktól túl barna lesz, túl kevéstől rózsaszínes, nézni kell a mennyiséget kevergetés közben, kakaó por függő is a színe)
0,5 kávéskanál szódabikarbóna
1 csipet só
30 g szobahőmérséklet-puha vaj
100 g cukor (vagy annak megfelelő édesítőszer)
1 M-es tojás
30 ml olaj
2 teáskanál vörös ételfesték (festékfüggő, akár a duplájára is szükség lehet – állítólag a por jobb, mint a folyékony állag)
1 kávéskanál vanília (kivonat/aroma)
1 kávéskanál ecet
80 ml szobahőmérsékletű író
Hozzávalók a krémhez:
200 g mascarpone
100 ml habtejszín
vanília (kikapart belső/cukor/kivonat/aroma)
porcukor (30 g körül, de jobb, ha kóstoljuk és beállítjuk a saját ízlésvilágunkra – használhatunk édesítőt is)
1 zacskó (10 g) őrölt zselatin (pl. dr Oetker őrölt zselatin )
4 evőkanál víz
A krémhez keverjük össze a mascarponét egy tálban a vaníliával. A zselatint tegyük 4 evőkanál vízbe, hagyjuk kicsit megduzzadni. Addig is melegítsünk fel (ne forraljuk, de azért legyen tényleg meleg) a habtejszínt. A zselatinos vizet melegítsük fel (ennél még inkább figyeljünk, hogy ne forrjon fel!) mikróban vagy egy kis edényben, majd öntsük a meleg tejszínbe és keverjük el. Tegyük félre egy kicsit, majd végül (amikor kb. langyos) elegyítsük a mascarponés cuccal és szitáljunk bele annyi porcukrot, amennyit elegendőnek érzünk. Hűtsük a hűtőben hidegre, majd egy nyomó segítségével mindegyik cupcake tetejét díszítsük a krémmel. (Őszinte leszek: én a krémekre a csíkokat utólag festettem rá, ecsettel és ételfestékkel :)))