Zöld spárgás-koktélparadicsomos frittata (tojáslepény)

Zöld spárgás-koktélparadicsomos frittata (tojáslepény)

Egyszerűen összedobható étel, ami nem csak reggelire klassz, de gyakorlatilag bármely napszakban. Igen, akár hajnal 3-kor is, bár kétségtelenül van, aki szerint 3 óra 20-kor még messze a hajnal (lásd: Deák Bill Gyula). Persze olyan is akad, aki szerint viszont hajnal 2 után már soha semmi jó dolog nem történik (lásd: Így jártam anyátokkal sorozatból Ted nagymamája), de ezt én cáfolnám.



Hozzávalók:

tojás
zöld spárga
koktélparadicsom
reszelt félkemény vagy kemény sajt (irányadó: tojásonként 1 evőkanál, de lehet több/kevesebb is)

opcionális: tojásonként egy mokkáskanál tej/tejszín + tojásonként 1 mokkáskanálnyi liszt
opcionális (leginkább akkor javasolt, ha van benne liszt és tej/tejszín): tojásonként 1-1 csipet sütőpor, nagyjából 4 tojáshoz egy csapott mokkáskanál
opcionális: zöld fűszerek (pl. metélőhagyma, petrezselyem, bazsalikom)
opcionális: bármi, ami nem ereszt túl sok levet és odaillőnek érezzük (pl. tonhal, sonka, olajbogyó, feta kockák stb.)

Mennyiséget nehéz írni, mert ha dugig akarjuk rakni spárgával, akkor sok kell, ha pedig csak úgy mutatóba, akkor kevés. Ahogy írtam, a tejszín/tej és a hozzávaló cukor opcionális, azoktól kicsit “sütisebb” lesz a tészta, de amennyire én tudom, az eredeti olasz frittataba nem tesznek.



Először főzzük elő a spárgát! Forraljunk vizet, amit tetszés szerint lehet sózni, és cukrozni is egyszerre, kb. 2 liter vízhez elég 1-1 lapos teáskanál. De van, aki egyiket sem teszi bele. Döntsük el, én most éppen tettem. Amíg a víz melegszik, addig tisztítsuk meg a spárgát. A fehérrel ellentétben ezt nem szokás pucolni, csak a fás végét letörni, aztán mosni. Amikor a víz forr, dobjuk bele 2 percre, annyi pont elég is neki. Vegyük ki, dugjuk egyből nagyon hideg vízbe (akár jégkocka is lehet benne). Melegítsük elő a sütőt – vagy grillsütőt – 200 fokra. (Amúgy simán lehet, hogy mikróban is elkészítve is jó, de ez csak kósza gondolat, nem próbáltam. Az viszont biztos, hogy simán serpenyőben is szokták sütni, először félig, aztán valahogy átfordítva – pl. fedő segítségével – a másik oldalát is, de szerintem sütőben egyszerűbb).

Keverjük össze a tojást, a sütőport, meg az opcionális hozzávalókat (ha választottuk valamelyiket, vagy éppen mindet), illetve a reszelt sajtot, aztán sózzuk, borsozzuk úgy, hogy az jó legyen. Nyers tojást is ér megkóstolni, semmi bajunk nem lesz tőle, ha lenyaljuk a beledugott ujjunkat. Többen túlélték már. Tényleg.

Fogjunk egy hőálló tálat/serpenyőt/tepsit, vajazzuk/olajozzuk/zsírozzuk ki, majd öntsük bele a tojásos keveréket. Pakoljuk bele művészi módon a spárgát – magyarul: ahogy sikerül – illetve a koktélparadicsomokat, aztán mehet is a sütőbe. Persze tehetünk bele bármi mást is, amihez kedvünk van, sonkát, tonhalat, feta sajtot, olajbogyót, ami passzolni látszik bele és nem ereszt túl sok levet. Süssük készre, vegyük ki, együk meg.

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd figyelemmel a facebook oldalam is. Katt IDE!





Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/istvansz/ceruzabab.hu/wp-includes/functions.php on line 5420

Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/istvansz/ceruzabab.hu/wp-includes/functions.php on line 5420