Ó, azok a régi szép idők, amikor még készen vettem meg a húsgombócot a levesbe! Amióta azonban gluténmentes étkezésre kényszerültünk, ennek a levesbetétnek az elkészítése is rám vár. Talán nem is baj, így legalább tudom, hogy igazi hús van benne.
És persze sok minden más is, például ez esetben extrudált kenyér. Tudjátok, az a reccsenve ropogó, nagyon könnyű, tartós valami, ami régen leginkább csak abonett márkában volt elérhető. Most már van másmilyen is, például Dexi, méghozzá gluténmentes, kukoricából készült verzióban is. Én most ezt használtam, sőt, ennek a fokhagymás változatát.
Lehet persze mást is tenni a húsgombócba, például gluténmentes kenyeret, rizst, burgonyapelyhet stb. de nekem most ehhez volt kedvem. Kipróbáltam és annyit előre elárulok – bocs, hogy lelövöm a poént – kifejezetten jó lett, úgyhogy máskor is alkalmazni fogom.
Hozzávalók a húsgombóchoz:
0,5 kg darált hús
1 kisebb hagyma fele
1 db fokhagyma
3-4 szelet extrudált kenyér
1 kisebb tojás
némi petrezselyem
só, bors
Egy tálba jól szétmorzsoljuk a kenyérszeleteket, ami egyszerű és szórakoztató elfoglaltság, az ember olyan erősnek érzi magát tőle. Jó, lehet, hogy csak én.
Hozzákeverjük a fűszereket, a lereszelt hagymát, fokhagymát, végül a tojást. Roppant nedves keveréket kapunk, ami azért jó, mert a nagyobb darabka kenyerek egyből szétolvadnak benne. Ők sem úszták meg.
Mehet hozzá a hús is, jól keverjük össze a masszával. Nem baj, ha lágy, de azért valamennyire legyen formázható. Ha nagyon nem az, akkor morzsoljunk bele még egy kis kenyeret, majd kezdjünk el belőle apró gombócokat gyártani.
A leves alapja roppant egyszerű. A megmaradt hagymát vágjuk össze, valamilyen zsiradékon pároljuk áttetszően csillogóvá, azaz üvegessé, és dobáljuk rá a karikára vágott leveszöldséget. Én most sárgarépát, fehérrépát, karalábét, zellert és krumplit tettem bele, de ez utóbbi kettőt kicsivel később, mivel ezeknek kevesebb főzési idő is elég. Tehát beletettem az első hármat, és kicsit lepirítottam őket, majd felöntöttem vízzel.
A fűszerezés nálam só, bors, szerecsendió, pirospaprika és őrölt gyömbér volt, ez utóbbiból épp csak egy leheletnyi. Bár nem tudom ki szokott fűszereket lehelni, de jól hangzik, úgyhogy maradjunk is ennél.
Amikor felforrt, hozzáadtam a húsgombócokat, majd amikor félkészre főttek, mehetett bele a zellert és a krumpli, sőt ezen a ponton még egy halom apróra vágott petrezselyem is. Együtt szépen készre főztem az egészet, majd forrón tálaltam.