Fortnite Llama torta

Fortnite Llama torta

Kisebb fiam születésnapjára Fortnite Llama tortát kért. Ez a láma piñata egy számítógépes játék szereplő, szép, színes, és mivel egy évben kétszer – két fiam van – rávehető vagyok formatorta készítésére laikus anyaként is, ismét rábólintottam. Jó, legyen, nekifutok, aztán majd csak lesz belőle valami.

Hozzávalók a tortához:

6 tojás
12 dkg cukor
18 dkg liszt (én most rizsliszttel készítettem)

Tehát az arányok: tojásonként dupla mennyiségű cukor és háromszoros mennyiségű liszt (1 tojás – 2 dkg cukor – 3 dkg liszt)



Klasszikus módon készítettem a piskótát: szétválasztottam a tojást, – egyszer elálmodoztam és a tojáshéj helyett egy sárgáját dobtam a kukába – majd a fehérjét vertem kb. fél percig. Utána lassan adagolva bele a cukrot, azzal már egészen keményre vertem. Amikor meg volt, mehetett bele a sárgája, amit most már egy teflon kanállal, óvatosan kevertem hozzá, akárcsak a lisztet. Szépen, kanalanként, hogy ne törjem rommá a habot.

Amikor kész lett, egy sütőpapírral bélelt aljú tepsibe tettem. (Az oldalát nem kentem ki semmivel, miután megsült, szépen egy hablapáttal elválasztottam tőle.) 170 fokos sütőben – majdnem teljesen legalulra téve – sütöttem addig, amíg kész nem lett. Kb. fél óra. Ha nem vagyunk benne biztosak, hogy jó, szúrjunk bele tűt: ha ragad, akkor tovább kell sütni.

Vaníliakrém hozzávalói:

800 ml tej
2 zacskó (80 g) vaníliás pudingpor
4 tojássárgája
120-140 g cukor
60 g vaj
vaníliarúd kikapart belseje



Én nem vacakolok soha a krémfőzéssel: hidegen összekevertem minden hozzávalót a vajon kívül, majd közepes lángon feltettem főni. Sűrűn, gyakorlatilag folyamatosan kevergettem egy habverővel – így tuti nem csomósodik be – és még mielőtt éppen forrni kezdett volna, levettem a tűzhelyről és egy ideig tovább kavargattam. Még sűrűsödik ekkor is, de már nem lesz a tojássárgájából rántotta.

 

 

Miután klassz sűrű lett, kisebb kockákba még a forró krémbe belekevertem a vajat (vadul kell keverni, gyorsan és alaposan). Állítólag a margarin ilyenkor csomóssá teszi, ezért azt sokan a hideg krémhez keverik, robotgéppel, de nekem a jó minőségű vaj még soha nem művelt ilyet, szép, selymes lett mindig. Most is.

Miután kissé langyosabb lett, a teljesen kihűlt, majd késsel Llama formára vágott, és hosszában is kettévágott (most tényleg csak kétfelé szedtem, nem több lapra) piskóta közé kentem.



Hozzávalók a vajkrémhez:

10 dkg vaj
10 dkg porcukor

Vajkrémmel azért kell a komplett tortát kissé megkenegetni, mert ha nem tesszük, akkor a marcipán egyrészt nem tapad, másrészt, ha a főzött krémmel helyettesítjük, akkor szétolvad tőle. Tehát krém kell, de szigorúan vajkrém. Keverjük össze, majd kenjük a tortára és tegyük a hűtőbe, hogy szépen lehűljön és megszilárduljon.

A torta bevonata marcipán volt, nálunk nem lehet más, az összes fiú marcipánbolond a családban. Van, amikor abból is sajátot készítek, azaz házi marcipánt, de most készen vettem egy egész kilót. Nem használtam fel az egészet, de kb. 60-70 dkg-t igen. Ételfestékkel igyekeztem hasonló színt kikeverni, mint a játékban található Llama színe, de persze így, házilag nem lehet ennyire élénk színeket adni a marcipánnak, különben rommá ázik. Vagy legalábbis nekem nem sikerült, csak hasonlót. Megelégedtünk azzal.

Miután kivettem a tortát a hűtőből, kinyújtattam a család jó erőben lévő férfi tagjaival a marcipánokat sütőpapírokon – a tetejüket időnként porcukorral hintettük, hogy ne tapadjon a sodrófához – és figyeltem rá, hogy ne egyék fel közben az egészet. Utána pedig vágtam, formáztam, tapasztottam, majd körbeszórtam zöld ételfestékkel színezett kókuszreszelékkel,  a végeredményt pedig látjátok. A fiam nagyon örült neki, én meg ilyenkor mondom azt, hogy megérte.

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd figyelemmel a facebook oldalam is. Katt IDE!



 



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/istvansz/ceruzabab.hu/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/istvansz/ceruzabab.hu/wp-includes/functions.php on line 5464