Ez a recept tojásmentes is, ha a végén a nem kenjünk meg vele, a tésztájába ugyanis nem raktam egy nagyon egyszerű okból kifolyólag: szerintem úgy finomabb, amin magam is meglepődtem. Sőt, ha növényi tejet és margarint használunk, akkor tejmentes is lehet.

Úgy indult az egész, hogy amikor utoljára készítettem, akkor akkora őrület volt körülöttem a konyhában, hogy egész egyszerűen kifelejtettem belőle. Amikor elkészült és összehasonlítottam a tojásmentest a tojásos verzióval én egyértelműen a mentes változatot találtam jobb állagúnak, úgyhogy most már szándékosan nem tettem bele.

Hozzávalók a tésztához:

250 g Glutenix Alfa Mix liszt
250 g Schär B liszt
2 evőkanál útifűmaghéj
1 evőkanál tápióka keményítő (vagy + 1 ek liszt)
350 ml tej (lehet növényi is)
100 g vaj (vagy margarin)
100 g zsír (igen: zsír)
2 evőkanál porcukor
1 kávéskanál só
1 cs porélesztő
0,5 citrom reszelt héja (vagy ennek megfelelő szárított, zacskós citromhéj – amúgy én erre esküszöm)
vanília (aroma/kivonat/kikapart rúd belseje)

Előbb összekevertem a száraz hozzávalókat, majd hozzáadtam a nedveseket – a vajat előtte kivettem a hűtőből, hogy lágyabb legyen – jól összegyúrtam és a konyhában hagytam pihenni úgy 20 percig.


Mák vagy dió töltelék: 

150 g darál mák vagy dió
50 g porcukor
0,5 evőkanál méz
1-2 ek tej (amennyitől összeáll)
vanília
citromhéj
csak a dió töltelékbe: rum/rum aroma

Amíg a tészta pihen, addig összerakom a töltelékeket. A diós és a mákos ugyanúgy készül, a tejet felforrósítom, és ráöntöm a többi, már összekevert hozzávalóra. Összedolgozom és hagyom kihűlni.

Fahéjas töltelék:
10 g őrölt fahéj
kb. 40 g porcukor
70 g gluténmentes édes keksz megőrölve
40 ml tej
0,5 evőkanál méz
1 teáskanál keményítő

A fahéjassal más a menet, ott összekeverjük a száraz hozzávalókat, és kóstoljunk, mivel nem mindegy, hogy mennyire édes kekszet használtunk hozzá. Kóstoljunk, ha kell pótoljuk!

Ha a tészta kipihente magát, vegyük kétfelé. Nyújtsuk mind a kettőt téglalappá, az egyikre a mákos, a másikat fahéjas tölteléket halmozzuk rá a képen látható módon. Feltekerés előtt a szélein hajtsuk fel, utána a szilikon lap segítségével szépen összegörgetjük már ha van szilikon lapunk, amin nyújtani tudunk. Én a sütőpapírral bélelt tepsibe is a szilikonlappal gurítottam át, úgy könnyebb és valószínűbb, hogy egybe marad.

Ezt követően mind a kettőt lekentem a tojássárgájával – nekem egy szűken, de elég volt – méghozzá kereszt irányba és hűvös helyen hagytam állni addig, amíg rá nem száradt. Ezen a ponton ismét bekentem, csak most a tojás fehérjével, hosszában és ezt is hagytam rászáradni a hűvösben, majd utána langyos helyere tettem kb. másfél órára. Nem rövid idő, de ez van. Ha kivártuk, már mehet is végre a 180 fokos sütőbe, amíg el nem készül.


https://www.ceruzabab.hu/wp-content/uploads/2018/08/bejgli8-1024x539.jpghttps://www.ceruzabab.hu/wp-content/uploads/2018/08/bejgli8-250x250.jpgAntal Viktóriadesszert, pékárubejgli,dio,fahéj,mákEz a recept tojásmentes is, ha a végén a nem kenjünk meg vele, a tésztájába ugyanis nem raktam egy nagyon egyszerű okból kifolyólag: szerintem úgy finomabb, amin magam is meglepődtem. Sőt, ha növényi tejet és margarint használunk, akkor tejmentes is lehet. Úgy indult az egész, hogy amikor utoljára készítettem, akkor...Gasztronómia, életmód és ami még belefér