Rakott karfiol

Rakott karfiol

Kétféleképpen szoktam rakott zöldségeket csinálni: vagy úgy, hogy eleve ez a cél (ilyenkor alapból darált húsból főzöm) vagy úgy, hogy marad pörkölt előző napról és valahogy másként szeretném már feltálalni. Most éppen ez utóbbi történt.

Hozzávalók:

kb. 0,5 kg pörkölt (receptet lásd ITT)
2 kis doboz tejföl
1 nagy fej karfiol
2 zacskó gyorsrizs (nyilván lehet simából is, de ez most egyszerűbb volt)
1-4 gerezd fokhagyma vagy 1 teáskanál fokhagyma granulátum (el is hagyható)
só, bors

Ha nem eleve darált húsból főztük a pörköltünket, akkor célszerű aprítóba tenni, vagy ledarálni. Én az előbbit tettem, leginkább azért, mert aprítom van, darálóm meg nincs. Nem kell rommá pürésíteni, csak úgy nagy vonalakban forgassuk át.

A karfiolt főzzük meg kissé sós vízben. Ne főzzük rommá, hiszen a sütőben is puhulni fog még egy keveset. Közben olajozzunk ki egy hőálló tálat. Zsemlemorzsával is megszórhatjuk, de én nem tettem, helyette inkább megfőztem a rizst. Na jó, nem helyette, hanem ettől teljesen függetlenül és persze némi sót is tettem a vízbe.

Az első kész a köztes, a második kép már a tejföllel lekent változat, sütés előtt

A tejfölbe szórtam egy kis sót, borsot, illetve belereszeltem a fokhagymát, ami helyett granulátumot is szórhatunk, vagy elhagyhatjuk ezt a részét úgy ahogy van, ha nem szeretjük az ízét, vagy az illatát (nem vagyok hajlandó szagnak hívni).

Én most nem csináltam sok réteget: alulra tettem a karfiol felét, rá az összes rizst, arra az össze pörköltöt, majd letakartam a maradék karfiollal és ráterítettem a tejfölt. Ennyi. Persze igény szerint – vagy kisebb alapterületű, ám de magasabb tálban – lehet több réteget csinálni. Mehetett is be a sütőbe 180 fokra. Egészen addig sütöttem, amíg a teteje meg nem pirult kissé. Frissen szépen szeletelni nem egy egyszerű mutatvány, azonban, ha hagyjuk kissé kihűlni, már egész jól működik a dolog.

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd figyelemmel a facebook oldalam is. Katt IDE!





Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.