Bár én még nem próbáltam vele soha legényt fogni, tény, hogy a családom férfi tagjai nagyon szeretik ezt a levest, ráadásul nekem is az egyik kedvencem, pedig még legény sem vagyok (ráadásul nem is tervezem). Ez az étel számtalan módon elkészíthető, állítólag “eredeti” változata nincs is, annyira vegyes a kép. Én mindenesetre így készítem:

Hozzávalók:

25-50 dkg csontozott csirke vagy pulykahús (mell/comb, vagy amit szeretnénk)
20-40 dkg leveszöldség (sárga-, fehérrépa mindenképpen, de ha van, akkor zeller, karalábé stb.)
1-.2 marék zöldborsó
5-10 dkg gomba (na, az nekem pont nem volt, de máskor szoktam belerakni)
1-2 közepes buronya
1 közepes fej hagyma
1-3 gerezd fokhagyma
petrezselyem és/vagy tárkony, esetleg zeller zöld
0,5-1 dl tejszín
1-3 tk citromlé
1 ek liszt
só, bors, paprika, szerecsendió, gyömbér



Először is készítsünk elő mindent! A zöldségeket hámozzuk és vágjuk fel akkorára, amekkorára szeretnénk. A vöröshagymával is tegyünk így, de azt lehetőség szerint egészen apróra. A húst szintén kockázzuk, én azt is viszonylag apróra vágva szeretem, 1-2 centisre.

Olajon pároljuk üvegesre a hagymát, majd dobáljuk rá a húst és süssük fehéredésig. Ha meg van, akkor mehet rá a zöldség, kivéve a krumplit és a gombát. Néhány percig sütögessük őket együtt, majd szórjuk rá a lisztet – én rizslisztet használtam – keverjük el, majd öntsük fel annyi vízzel, amennyivel szeretnénk. Szerintem ez a leves sűrűn jó, de ez megint csak egyéni ízlés.

Fűszerezzük ízlés szerint, ami azt jelenti, hogy tegyünk rá valamennyi, de inkább kevesebbet, mint gondoljuk, aztán később kóstoljuk meg és korrigáljuk, ha úgy érezzük, hogy erre szükség van. Amikor már kezd minden puhulni, akkor csatlakozhat a társasághoz a gomba, a burgonya és a petrezselyem/zeller/tárkony (ez utóbbival vigyázzunk, a száraz verziója elég tömény, egy kevésnek is nagyon erős íze tud lenni). Főzzük készre. Ha elégedettek vagyunk az állagával, locsoljuk meg tejszínnel, forrjon vele egyet, majd kapcsoljuk ki és egy kis citromlét hozzáadva forgassuk át.


https://www.ceruzabab.hu/wp-content/uploads/2018/03/raguleves-1-1024x629.jpghttps://www.ceruzabab.hu/wp-content/uploads/2018/03/raguleves-1-250x250.jpgAntal Viktóriaelőétel, leves, salátaborsó,gomba,leves,raguleves,répa,tejszín,zoldsegBár én még nem próbáltam vele soha legényt fogni, tény, hogy a családom férfi tagjai nagyon szeretik ezt a levest, ráadásul nekem is az egyik kedvencem, pedig még legény sem vagyok (ráadásul nem is tervezem). Ez az étel számtalan módon elkészíthető, állítólag 'eredeti' változata nincs is, annyira vegyes a kép....Gasztronómia, életmód és ami még belefér