Megkezdődött a szokásos, tavaszi medvehagyma áramlás, amikor még a vízcsapból is az folyik. Szedjük, vesszük, fagyasztjuk, főzzük, sütjük, esszük minden formában. A főzésére egy variáció a húsgombócokkal való házasítása (először véletlenül háziasítást írtam) aminek az alapja lehet fehér vagy vörös hús, de akár halfilé is.
Hozzávalók:
- 1 kg darált hús vagy hal
- 1 tojás
- 1 zsemle (vagy ennek megfelelő kenyérszelet)
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanálnyi apróra vágott vagy reszelt vöröshagyma
- legalább 6-8 levél medvehagyma
- 10-15 dkg reszelt sajt ((el is hagyható)
- só
- bors
Mivel én gluténmentes kenyeret használok hozzá, ezért a szikkadt kenyér/zsemle áztatása nem túl jó alternatíva, egészen egyszerűen azért, mert az hajlamos azonnal elájulni a vízben és egy kevésbé tetszetős, ráadásul még szűrésre sem alkalmas masszát képez. Ezért nem áztatom és nyomkodom ki – búzás kenyeret használók megtehetik, ha szeretnék – hanem bedobom az aprítógépbe a fokhagymával és a medvehagymával együtt.
Kicsit “megberregtetem” a gépben, aztán mehet hozzá a többi hozzávaló is, azzal is jól összedolgozom. Ha belefér a gépbe, akkor minden mehet egybe, ha nem fér bele, akkor elég a kenyeret a hagymákkal jól eldolgozni és már kézzel belegyúrhatjuk a többit is egy nagyobb tálban.
Ha halat használunk hozzá, akkor azt még darálnunk is kell, ugyanis nem túl valószínű, hogy a boltban már eleve darált formában hozzájutnánk. Persze ehhez is használhatjuk az aprítógépet, én is ezt tettem.
Amikor a cucc összeállt, akkor gyúrjunk belőle cuki kis gombócokat, amiket forró olajban jól süssünk ki. Ezen a ponton eldönthetjük, hogy így esszük meg, valamilyen körettel, vagy pedig készítünk hozzá szószokat és mondjuk spagettivel tálaljuk. Kétféle szósz egészen biztosan passzol hozzájuk, az egyik a medvehagymás paradicsomszósz, a másik a tejszínes-medvehagymás sajtszósz.
Ha tetszett a bejegyzés, kövesd figyelemmel a facebook oldalam is. Katt IDE!