Lehet, hogy ez meglepő lesz, de én idén ettem ilyet először. Valahogy mindig gyanúsnak találtam, nem igazán gondoltam, hogy kedvemre való lenne, úgyhogy engem lepett meg a legjobban, hogy mégis.

Hozzávalók:

0,5 kg darált hús (sertés, marha, baromfi, amit szeretnénk)
kb. 15 dkg rizs (lehet több vagy kevesebb is)
1 nagy fej kelkáposzta
1 nagy fej hagyma
1-2 nagy doboz tejföl
2-3 fokhagyma (el is hagyható)
só, bors, kömény, pirospaprika
1 paprika (vagy 1 ek paprikakrém, pl. pirosarany)
1 paradicsom (vagy 1 ek sűrített paradicsom)
15 dkg reszelhető sajt


Első körön szedjük leveleire a káposztát, a vastagabb ereket vágjuk ki, majd tegyük annyi sós vízbe, hogy ellepje és főzzük fedő alatt félpuhára.

Készítsünk pörköltet a darált húsból! Először pároljuk a hagymát üvegesre, azaz áttetszően fényesre egy kevés zsiradékon. Adjuk hozzá a húst ,sózzuk, borsozzuk, pirospaprikázzuk, köményt is szórjunk rá – ha szeretjük (én igen) – és miután kicsit sütögettük, adjuk hozzá az összevágott paradicsomot és paprikát. Öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje és főzzük kb. 10 percig. Öntsünk rá még egy adag vizet (kb. kétszerese legyen, mint a hús mennyisége), forraljuk fel ezzel is és adjuk hozzá a megmosott rizst.

Főzzük a rizzsel készre. Ez az idő változhat, ha előgőzölt a rizs, akkor hamarabb van kész, ha nem, akkor jóval tovább tart, ezért én az előgőzöltre voksolok. Néha keverjük meg, ha nem elég a víz, öntsünk utána, ha pedig puha, akkor ennek a szakasznak máris vége. Én “sima” rizst nem igazán használok, ehhez is vagy jázmint vagy basmatit vettem. Tudjátok melyik a kedvencem? Ebből a kettőből a tesco saját márkása, az mindig tökéletes lesz, pergős, sosem ragad le és ízre is nagyon finom.

A tejfölhöz keverjünk reszelt/zúzott fokhagymát, némi sót, a sajtot reszeljük le, egy tűzálló tálat kenjünk ki zsiradékkal és indulhat is a rétegezés! Én úgy osztottam el, hogy alulra került a káposzta harmada, arra a  fokhagymás-tejföl harmada, majd a rizses hús fele. Jött a második harmad káposzta, aztán újabb harmad tejföl és a rizses hús fele. A végén lezártam a maradék káposztával, amit megkentem a maradék tejföllel  és megszórtam az egészet sajttal.

persze az egész sort végig kell kenni, csak a fotó kedvéért húztam csak háromnegyedig a tejfölt és harmadig a rizses húst, később mind a kettőt kiegészítettem 🙂

Amikor elkészült, ment a sütőbe, 170 fokra. Addig sült, amíg a sajt szépen meg nem pirult a tetején.


https://www.ceruzabab.hu/wp-content/uploads/2018/05/rakott-kel.jpghttps://www.ceruzabab.hu/wp-content/uploads/2018/05/rakott-kel-250x250.jpgAntal Viktóriafőételfokhagyma,kelkáposzta,pörkölt,rakott,sajt,tejfölLehet, hogy ez meglepő lesz, de én idén ettem ilyet először. Valahogy mindig gyanúsnak találtam, nem igazán gondoltam, hogy kedvemre való lenne, úgyhogy engem lepett meg a legjobban, hogy mégis. Hozzávalók: 0,5 kg darált hús (sertés, marha, baromfi, amit szeretnénk) kb. 15 dkg rizs (lehet több vagy kevesebb is) 1 nagy fej kelkáposzta 1...Gasztronómia, életmód és ami még belefér