Az eredeti, nyers tojásos verziótól valahogy mindig idegenkedek, ezért én a tejszínes változatát szoktam készíteni. Ráadásul most háromféleképpen: két családtagnak “normálisan” (ezt a receptet írom le), magamnak cukormentesen, az egyik fiamnak pedig kakaó nélkül, mert nem szereti. Igen, ilyen gyerek is van 🙂

Hozzávalók:

200-250 g babapiskóta
500 g mascarpone sajt
4 dl habtejszín
1 cs habfixáló (el is hagyható)
4-6 ek porcukor
vanília kikapart belseje/kivonat/aroma
2 dl feketekávé
0,5 dl tej (el is hagyható)
1-2 ek amaretto likőr, esetleg rum (vagy fele ennyi rumaroma)
1-3 ek valódi kakaópor (nem a cukrozott akármik)

Először főzzünk kávét! Én most koffeinmentest használtam a gyerekek miatt, a koffeines változatot külön megiszogattam, miközben összeraktam a sütit. Hozzákevertem egy kis tejet és a likőrt/rumot.



Egy nagyon nagyon tiszta tálban – a tejszín kifejezetten érzékeny még a láthatatlan szennyeződésekre is – elkezdtem felverni a jól lehűtött habtejszínt. A hőfok is nagyon fontos, arra is finnyás a tejszín, nem csak a patika tisztaságra, ha nem kapja meg valamelyiket, akkor képes bosszúból nem felverődni.

Először alacsony sebességen kell verni, kb. 10-15 másodperc után beleönteni a habfixálót, már ha használunk. Aztán tovább verni, de most már nagy sebességgel, egészen addig, amíg kemény nem lesz. Vigyázzunk, mert a habot túl is lehet verni, olyankor elkezd kicsapódni. Tehát ha lehet, ne induljunk be nagyon és ne szaladjon el velünk a ló.

Ha elkészült keverjük hozzá – most már fa- vagy szilikonkanállal – a porcukrot, a mascarponét és a vaníliát. Majd keressünk egy megfelelőnek tűnő tálat és kezdjük el összerakni. Először mártsuk bele a piskótákat egyenként a kávéba. Vannak kemény fajta piskóták, meg olyanok is, amiket alig mártunk bele, már szét akarják dobni magukat.



Akkor jó, ha kicsit “szötty” lesz, de tartja a formáját. Rakjunk egy sor áztatott babapiskótát a tálba, majd kenjük be a krémmel. Így rétegezzük, amíg el nem fogy az egész, a tetejét is krémezzük be alaposan. Utána mehet rá a szitán át szórt kakaópor, aztán irány a hűtő. Legalább pár órát hagyjuk pihenni, összeállni, de akár egy teljes éjszakát is.

https://www.ceruzabab.hu/wp-content/uploads/2018/12/tiramisu5-1024x642.jpghttps://www.ceruzabab.hu/wp-content/uploads/2018/12/tiramisu5-250x250.jpgAntal Viktóriadesszert, pékárukakaó,mascarpone,tejszínAz eredeti, nyers tojásos verziótól valahogy mindig idegenkedek, ezért én a tejszínes változatát szoktam készíteni. Ráadásul most háromféleképpen: két családtagnak 'normálisan' (ezt a receptet írom le), magamnak cukormentesen, az egyik fiamnak pedig kakaó nélkül, mert nem szereti. Igen, ilyen gyerek is van 🙂 Hozzávalók: 200-250 g babapiskóta 500 g mascarpone sajt 4 dl...Gasztronómia, életmód és ami még belefér